Logga in
Logga ut

Allt fler illegala skjutvapen i Uppsala

I Uppsala undersöktes förra året 23 illegala skjutvapen som tagits i beslag. Nästan dubbelt så många som året innan. Men ändå bara toppen på ett isberg, anser polisens press­talesman Christer Nordström som välkomnar hårdare vapenlagar.

I Sverige har de två senaste åren cirka 1 850 skarpa skjutvapen tagits i beslag och undersökts av polisen. I Uppsala handlar det om totalt 36 vapen, varav 23 under 2016. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren sammanställt, baserad på siffror från polismyndigheten. Antalet undersökta vapen är, enligt polisens uppgifter till Siren, den tydligaste fingervisning som finns över den totala mängden beslagtagna skjutvapen i varje region.

Storstäderna värst

De senaste åren har allt fler skjutvapen använts vid brott i Sverige, framför allt i storstäderna. Jämfört med Stockholm (392 undersökta vapen under 2015–2016), Göteborg (353) och Malmö (350) har Uppsala betydligt färre undersökta vapen.

Men att Uppsala skulle vara särskilt förskonat från illegala skjutvapen är inte en bild som delas av polisen, enligt presstalesman Christer Nordström.

– Det är svårt och kan vara missvisande att göra den typen av jämförelser baserat på statistiken. Vi vet att många illegala vapen är i omlopp i Uppsala och vi vet att det är lätt att komma över ett vapen på gatan, säger han till Uppsalatidningen.

Ofta kända av polisen

Medan det i de tre största städerna görs många beslag av automatkarbiner rör det sig i Uppsala främst om pistoler, revolvrar, hagelgevär och gevär.

– Innehavarna av de illegala vapen vi beslagtar är i många fall kända av polisen sedan tidigare. Vi hittar deras skjutvapen när vi till exempel stoppar deras bilar, där kan de ligga i handskfacket eller i bagageutrymmet, under reservdäcket. Det har också hänt att vi gjort ett tillslag mot en lägenhet och hittat vapen liggande helt öppet på köksbordet.

Insmugglat i landet

Det är tydligt att en stor andel av de illegala skjutvapnen smugglats in i landet, från länder där de kan ha använts inom militären.

– I dag är det lätt att smuggla in ett vapen i landet och de kommer ofta från Östeuropa, säger Christer Nordström.

Ombyggda vapen

En annan trend bland vapenbeslagen är omgjorda vapen som sätts ihop av delar från olika marknader och länder där de kan vara legala eller enklare att köpa. Bland annat kan gas- eller startpistoler ha byggts om till skarpa vapen, vilket skett med minst tre av de i Uppsala beslagtagna vapen.

Christer Nordström välkomnar den hårdare lagstiftning mot vapenbrott som nu diskuteras bland politiker.

Önskar lagskärpning

– Vår uppfattning är att en översyn av lagen är nödvändig. Det är alldeles för mycket ”svängdörrar” i dag. Vi anträffar vapen och griper innehavaren – som snart är försatt på fri fot i väntan på rättegång. Det är helt oacceptabelt. En person som anträffas med skjutvapen ska bli anhållen, häktad och dömas till ett kännbart straff.

Skärpt lagstiftning skulle även ge polisen ökade befogenheter i jakten på vapen.

 
 

Läsarkommentarer:

Allt fler illegala skjutvapen i Uppsala