Logga in
Logga ut

Åtal för ”Snapchatvåldtäkt”

I måndags väckte åklagaren åtal för den misstänkta våldtäkt som ägde rum på ett Uppsalahotell i januari. Brottet anmäldes efter att en film av händelsen spridits via appen Snapchat.

Den misstänkta våldtäkten skedde på ett Uppsalahotell i början av januari. Åtalade är två män, 46 respektive 21 år gamla. Den 46-årige mannen, Uppsalabo, åtalas för våldtäkt medan 21-åringen, från Dalarna, åtalas för anstiftan eller medhjälp.

Hjälplöst offer

Enligt åtalet har 46-åringen våldtagit en kvinna medan hon på grund av sömn, berusning eller medvetslöshet befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

– Jag anser att det syns på filmen att hon är utslagen, säger åklagare Thomas Forsberg som i måndags lämnade in stämningsansökan till Uppsala tingsrätt.

21-åringen ska i sin tur ha dels uppmuntrat och drivit på våldtäkten, dels filmat den med sin mobiltelefon. Filmen har sedan spridits på internet via bild- och videodelningsappen Snapchat.

Utlagd kort tid

– Filmen har varit utlagd en kort tid på hans ”story”, som det heter på Snapchat, och där har en av hans följare uppmärksammat det och visat det för sin mamma som har filmat av händelsen från skärmen.

Finns originalfilmen kvar?

– Nej, och det finns inget material att få från Snapchat.

I bevisningen ingår även stillbilder från en övervakningskamera, av hur de inblandade anländer till hotellet.

21-åringen och målsäganden är sedan tidigare bekanta medan 46-åringen, som bokat hotellrummet, inte känner de två andra sedan tidigare. Efter våldtäkten ska 21-åringen ha stulit kvinnans jacka, något han också åtalas för.

Vid rättegången, som beräknas ta två dagar, står 21-åringen även åtalad för en misshandel i Borlänge och ett rån i Göteborg förra året.

Båda männen nekar till brott.