Logga in
Logga ut

Höjd säkerhet på festivalhelgen

Ökad belysning. Specialutbildad personal. Och ett vakttorn där personal kan spana över området. Så ska tryggheten säkras när Kapområdet i helgen fylls av besökare till både Let’s spend the night together och Uppsala Reggae Festival.

På lördag 12 augusti återvänder Uppsala Reggae Festival till Kapområdet i Uppsala. En efterlängtad comeback enligt väldigt många, som saknat festivalyra i centrum.

Men för ordningsmakten och kommunen finns vissa orosmoln. Under tidigare år har festivalen bland annat förknippats med narkotika, främst cannabis. Polisen genomförde flera stora insatser och många besökare greps. År 2009 blev rekordmånga, 280 personer, misstänkta för ringa narkotikabrott.

Extra säkerhet

Yared Tekeste, som arrangerar Uppsala reggaefestival, berättar att det satsas extra mycket på säkerhet i år. Personalen som visiterar besökarna vid entrén är utbildade för ändamålet och utgörs i år inte av volontärer.

– Nu måste vi även ha med terrorhot i planeringen. Därför kommer vi att visitera besökarna noggrannare för att ingen ska kunna få med sig farliga föremål in på området, säger han.

De senaste somrarna har det varit mycket diskussion om sexuella övergrepp på svenska festivaler. En lång rad fall har anmälts och uppmärksammats i media. Arrangörerna av reggaefestivalen har följt den debatten. För att förhindra sexuella övergrepp och andra brott kommer mer lampor som lyser upp mörka områden att användas. Förutom säkerhetspersonal som går runt inne på festivalen och bevakar kommer även ett vakttorn att finnas inne på området.

Ny festival

– Vi har varit förskonade från den här typen av övergrepp på festivalen. Men vi vill ändå öka säkerheten och nu kan personal övervaka publik­havet. På andra festivaler har det förekommit att killgäng omringar någon tjej och förgriper sig på henne. Sådant beteende ska vi upptäcka från tornet, säger Yared Tekeste.

I år är Uppsala Reggae Festival en endagsfestival. Dagen innan, fredag 11 augusti, äger en annan festival rum på samma plats. Nystartade Let’s spend the night together med bland annat Veronica Maggio som dragplåster beräknas också dra en stor publik till Kap.

– Vi har sedan tidigare arrangemang ett arbete för att utbilda all personal om hur de ska agera i olika situationer, säger Jonas Curling på Welcome Concerts som anordnar festivalen.

– Det handlar om sådant som bemötande, synlighet och hur man visiterar folk. Sedan har vi, peppar peppar, hittills sluppit otrevliga incidenter. Min känsla är att endagsfestivaler är mindre utsatta.

Förstärkt soc-team

Jämfört med tidigare år med reggaefestivalen har skola, socialtjänst och polis i dag ett ut­vidgat samarbete i Uppsala.

– I dag har vi problematiken med sexuella trakasserier på festivaler. På reggaefestivalen har man höjt åldersgränsen och det kommer att vara många unga som vill komma in. I stadsparken, runt festivalen, finns sedan tidigare en problematik med alkohol och droger, säger Hilde Wiberg som är chef för samordningen av skola, socialtjänst och polis (SSP) inom Uppsala kommun.

Under reggaefestivalen arbetar ett förstärkt SSP-team, förstärkt av nattvandrare, Uppsala stadsmission och Ungdomscentrum.

– Vi är ett team på 15 socialarbetare och extrapersonal från socialjouren som ihop med cirka 15 nattvandrare finns på plats under hela festivalen. Både på och utanför området.

Hilde Wiberg upplever att samarbetet med festivalen fungerar mycket bra.

– De har varit väldigt öppna och tacksamma för all hjälp vi kan ge. Tillsammans har vi identifierat var det behövs mer belysning och flera vuxna.

Jobbar ni likadant medLet’s spend the night together?

– Där har vi ett mindre team med ordinarie personal. Vi tror att det kommer att vara fler ungdomar på reggaefestivalen.

Mindre massiv polisinsats

Även polisen ser Uppsala Reggae Festival som en högre prioritet än Let’s spend the night together, även om insatsen inte blir lika massiv som tidigare år.

– Vi kommer att ha en kommendering men mer som på ett vanligt evenemang, säger evenemangspolisen Magnus Sundberg som inte vill uttala sig om det totala antalet poliser på plats.

– På Let’s spend the night together har vi också närvaro men i mindre utsträckning. På reggaefestivalen finns en större risk att obehöriga försöker ta sig in på området. Där finns också vissa besökare som är lite liberalare när man pratar om narko­tikabruk, det ska vi inte sticka under stol med. Men främst är vi där för att skapa en trygghet, ihop med arrangörerna och deras ordningsvakter.