Logga in
Logga ut

Insamling ska rädda Uplands nation

Uplands nation är i skriande behov av renovering. Tak och fasad är slitna, färgen falnar och två kök måste bytas ut för att få fortsätta användas till matlagning. Nu vill studenterna rädda Uppsalas äldsta nationshus

Uplands nation fyller 375 och har stans äldsta nationshus som fortfarande används. Jubileet firas med festligheter som en utställning, spex och en bal på slottet – samt med en kollektiv ansträngning för att ta tag i det omfattande renoveringsarbete som byggnaden verkligen behöver.

– Vi har framför allt stora behov av att göra om fasaden och taket, säger Sabina Lundberg, jubileumsgeneral på Uplands nation.

Har inte råd

Som det ser ut i dag vittrar putsen på fasaden sönder, samtidigt som färgen flagnar från innerväggarna.

– Till slut kommer det att regna in. Vi måste fixa det här nu, innan det är för sent. Men vi har helt enkelt inte kapitalet och tjänar inte tillräckligt på våra verksam­heter för att finansiera hela renoveringen själva, säger Sabina Lundberg.

En vattenskada för ett par år sedan skadade även innertaket och de två köken måste på sikt renoveras för att få fortsätta användas till matlagning, enligt tillståndsenheten.

– Vi har tillstånd att servera mat i nuläget, men vi vet att vi kommer behöva renovera dem inom något år för att kunna använda dem även i framtiden.

Den gamla konsten i lokalerna, bland annat ett porträtt på Dag Hammarskjöld och ett dussintal tavlor föreställande nationens gamla inspektorer, behöver också ­renoveras och glasas in.

Kostnad: Sex miljoner

– Huset är hjärtat i vår verksamhet, utan det upphör ­Uplands nation att existera. Det gör oss dystra att se det förfalla.

Under året gör därför medlemmarna en stor insamling. Totalkostnaden för renoveringen beräknas till sex miljoner kronor. Av dessa har 1,4 miljoner redan kunnat samlas in genom stipendier och donationer från medlemmar.

Kungens fond bidrar

– Hittills har vi bland annat kunnat renovera statyer gjorda av Carl Eldh och Carl Milles, med pengar från Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. En medlem sedan 40 år, Per Wahlund, skänkte även 100 000 kronor, säger Sabina Lundberg.

Som en finurlig extra inkomstkälla har nationen även, i samarbete med Uppsalabryggeriet Tempel, tagit fram sin egen öl där en del av intäkterna går till renoveringen.

Ölet ”Uplands nation” är en pale ale som säljs i nationens pub.

Alla är välkomna

– Jag vill hälsa alla äldre medlemmar att de jättegärna får komma förbi. Inte bara för att stötta insamlingen, det kanske inte alla kan, men för att lära känna oss. Vi vill gärna leva upp till vårt motto, ”den öppna och välkomna nationen”, säger Sabina Lundberg.