Logga in
Logga ut

Kaféer ska öka säkerheten

Kvällsöppna kaféer. Gör om Centralpassagen. Fler nattvandrare. Förslagen duggade tätt när kommunen och polisen träffade medborgarna för att diskutera tryggheten på Resecentrum.

Rån, våldtäkt, knark, ungdomsgäng och grova misshandelsfall. Det har varit stora svarta rubriker om Resecentrum de senaste åren och mycket har handlat om kriminaliteten i området. För att komma tillrätta med de problemen undertecknade kommunen och polisen förra året ett medborgarlöfte med en rad åtgärder som skulle genomföras för att öka tryggheten på Resecentrum.

Mer liv och rörelse

I samband med att det löftet ska förnyas har representanter för kommunen och polisen ägnat en hel dag åt att samla in synpunkter från personer vid Resecentrum.

– Jag har fått in en mängd olika tips och många efterlyser en ökad närvaro på Resecentrum. Det behöver nödvändigtvis inte handla om fler vakter eller poliser utan helt enkelt mer liv och rörelse. Det kan skapas av exempelvis kvällsöppna butiker och kaféer, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Bättre belysning

Dessutom har flera synpunkter på den fysiska miljön framförts och då framför allt Centralpassagen som upplevs mörk, undanskymd och skrämmande.

– Ja, det är ju ett prång med mycket stolpar och biljettautomater. En sådan plats upplevs lätt som otrygg. Vi har gjort vissa åtgärder, till exempel förbättrat belysningen, men det finns säkerligen ytterligare förbättringar att genomföra där.

Fler nattvandrare

En som framförde sina åsikter om trygghetsarbetet på Resecentrum var Kristin ­Axelsson från Uppsala.

– Jag är inte här så ofta, men tar tåget till Stockholm med jämna mellanrum. Oftast är det lugnt, men på kvällen så kollar man sig väl en extra gång över axeln med tanke på allt som skrivits om kriminaliteten här. Jag själv har däremot aldrig sett något konstigt, säger hon.

Hur ska tryggheten bli bättre?

– Förutom själva Centralpassagen så är det ändå rätt öppet här så det är svårt att peka på förbättringar i den fysiska miljön. Fler nattvandrare och ordningsvakter skulle kanske kunna öka säkerheten.