Logga in
Logga ut

Kastrullvåld gav fängelse

En hyresgräl spårade ur och värden misshandlade sin inneboende med en kastrull.

Nu dömer Uppsala tingsrätt den 48-årige gärningsmannen till sex månaders fängelse.

Det var i början av juli som 48-åringen kom hem till sin bostad på landsbygden nordväst om Uppsala. I vardagsrummet fann han två inneboende hyresgäster som tittade på tv.

Ett hetsigt bråk uppstod mellan 48-åringen och en av männen, som också är i 50-årsåldern. Bråket ska enligt 48-åringen bero på att den andre mannen vare sig flyttstädat eller lämnat bostaden trots att en ny hyresgäst skulle ha flyttat in vid månadsskiftet.

Slog med kastrull

Under rättegången gick de tre männens historier isär på flera punkter. Tingrätten gör bedömningen att ingen är mer trovärdig än någon annan då samtliga troligen var alkoholpåverkade vid tillfället. Klarlagt är dock att 48-åringen slog den andre mannen, som hamnat på golvet, flera gånger i huvudet med en stor kastrull.

Tidigare dömd

Kastrullen innehöll enligt vittnesmålen verktyg och andra metallföremål. Misshandeln resulterade i smärta, svullnader och sår som fick sys i ansiktet.

48-åringen är tidigare dömd vid sju tillfällen och dömdes så sent som förra året till tre månaders fängelse för misshandel och grovt rattfylleri.

Allvarligt, inte grovt

Uppsala tingsrätt dömer nu mannen för misshandel till sex månaders fängelse. Han ska även betala 11 200 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Åklagaren yrkade på att misshandeln skulle bedömas som grov, på grund av ”särskild hänsynslöshet och råhet”. Tingsrätten anser dock att skadorna inte är tillräckligt allvarliga för att brottet ska betraktas som grovt men tillägger att ”det faktum att X använt sig av en kastrull som tillhygge måste emellertid ses som allvarligt”.