Logga in
Logga ut

Maj-Lis Pettersson: "Vädret gör mig tokig"

Uppsalatidningen tar ett snack med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson om de bästa nybörjartipsen, hennes senaste projekt på tomten - och hur man hanterar den kalla våren.

 

Vad ska man tänka på med tanke på den kalla våren?

– Det som är jobbigt nu är den här frystorkningen - att det både är kallt och torrt. Växterna står bara och stampar, det händer ju ingenting trots att dagarna är varma och fina. Det är nätterna som är det viktiga, så växterna hinner aldrig reagera på värmen. Mina perenner står och stampar och en del är redan skadade. Till min fasa såg jag att det snart ska vara minus fyra grader igen. Jag blir tokig alltså. Det här ger sig ju aldrig. Man är glad när det är över noll på natten, det är jättejobbigt.

Vad ser du mest fram emot när värmen väl kommer?

– Det som växer bra och som jag gläds åt är mina tomater i växthuset. Jag har ämnen som redan är tre-fyra centimeter så jag får tomater innan midsommar i år och så tidigt har jag aldrig varit ute. Jag började redan i februari att så och planterade ut i april. Nu är de 1,20 i höjd med två-tre klasar. Så det gläder jag mig åt just nu, och alla andra växter i växthuset.

Vilket är ditt bästa tips till en som för första gången ska ta tag i trädgården?

– Gå inte och reta dig på fula saker och ogräs som är svårbekämpat. Börja med en gång och täck över så att du får en yta som du kan göra precis vad du vill med. Allt för många trädgårdar har ogräs med djupgående rötter och det där gör en bara så ledsen för det blir aldrig trevligt när de växterna tar över. Är det några växter som du vill spara så lyft upp dem från ogräsjorden, gör dem helt rena och låt dem stå på ett annat ställe tills du gjort i ordning ytan.

Har du själv några nya vårprojekt?

– Jodå, haha, här är alltid en massa nya projekt. Vi har sedan tidigare en ganska stor damm men jag upptäckte att det skulle passa väldigt bra med en damm i skogsmiljö. Den ska inte ha några odlade växter utan den ska främst vara en vattenspegel. Sex-sju meter lång, 80 centimeter i bredd och inte djupare än en decimeter, och så ska det flyta lite vatten försiktigt. Och så ett par broar över. Vi har gjort i ordning, grävt och lagt en dammduk. Nu återstår täckningen av kanterna, det som alltid är svårast. Sedan är den färdig. De fyra guldfiskarna som ska bo där är inne i ett växthus just nu, de vill nog gärna att vädret ska bli lite varmare så att de får komma ut.

Hur mycket tid tillbringar du själv i trädgården så här års?

– Hela tiden. Jag går bara in och äter och sover. Det är så underbart.