Logga in
Logga ut

Män i topp på kommunlistor

Det tycks bli idel män i topp på partiernas kommunlistor i Uppsala i valet 2018. De röd­grönas listor, som ­tidigare toppades av kvinnor, har nu män på förstaplatsen. Sak ­samma gäller Alliansens listor. Här ser de ­manliga listettorna ­också ut att bli ­desamma som i dag.

Som Uppsalatidningen tidigare skrivit kandiderar inte de nuvarande rödgröna förstanamnen Marlene Burwick (S), Maria Gardfjell (MP) och Ilona Szatmari Waldau (V) till kommunfullmäktige 2018.

De nya listorna toppas i stället av Erik Pelling (S), Rickard Malmström (MP) och Tobias Smedberg (V). Den sistnämnde, som ­ersätter Ilona Szatmari ­Waldau, är ett nytt namn för del flesta.

Vem är du?

– Jag är fritidspolitiker just nu, sitter i kommunfullmäktige och är vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Till vardags driver jag ett eget företag i kommunikationsbranschen. Jag är 39 år, trebarnspappa och bor i Kapellgärdet, säger han.

Brinner för jämlikhet

Tobias Smedberg började sin yrkeskarriär som under­sköterska, men läste sedan vidare till socionom. Via plugget började han engagera sig politiskt. Då som nu är det jämlikhet han brinner för.

– Rikedomarna växer, men de kommer inte alla till del. Bristen på jämlikhet är det som sliter sönder vårt samhälle, säger han.

Kvinnorna tvåa

Tvåa på Vänsterpartiets kommunlista är Hanna Victoria Mörck. S och MP har också kvinnor som andranamn, Caroline Hoffstedt respektive Linda Eskilsson. S har för övrigt varannan kvinna på alla sina listor.

Även inom Alliansen toppas listorna till kommun­fullmäktige av män. Moderaterna har valt Fredrik Ahlstedt som etta före Therez Olsson, Centerpartiet Stefan Hanna före Unn Harsén och Liberalerna Mohamad Hassan före Helena Hedman Skoglund.

Kristdemokraternas kommunlista spikas först i feb­ruari, men partiets provval vanns av nuvarande grupp­ledaren Jonas Segersam.

Teamwork

Alla partier framhåller att första- och andranamnen jobbar tillsammans. Therez Olsson, som fick flest röster i provvalet men ändå hamnade på andra plats när M-listan fastställdes, betonar i ett pressmeddelande att hon och Fredrik Ahlstedt går till val som ett väl inarbetat team:

– Vi har bred kompetens och erfarenheter. I Moderaterna och Alliansen kompletterar vi varandra och är redo att ta över makten och från dag ett genomföra reformer.

Klart i vår

När det gäller listorna till ­regionen och riksdagen avgörs de flesta först efter årsskiftet. Klart hittills är exempelvis att Stefan Olsson blir etta på M:s regionlista före Emelie Orring, att Börje Wennberg toppar S regionlista före Vivianne Macdisi, att Ardalan Sheikarabi ­toppar S riksdagslista före Marlene Burwick och att Niklas Malmberg toppar MP:s ­riksdagslista före Maria Gardfjell.

SD och Fi har inte klubbat sina kommunlistor än.