Logga in
Logga ut

Morden ännu ouppklarade

På kort tid har två mord skakat Uppsala. Polisen har teorier om dåden på Studentvägen och Rapsgatan, men avgörande pusselbitar saknas.

– Sådant här kan ta tid, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens talesperson.

Lördagen 1 april sköts en 43-årig man ihjäl utanför en restaurang på Rapsgatan i Boländerna. På en film från en övervakningskamera kan man se hur en Porsche kör fram och två maskerade män kliver ut. De avrättar mannen kallblodigt, hoppar tillbaka in i bilen och beger sig från platsen. Polisen fann senare Porschen parkerad på Danmarksgatan.

Fynd i bilen

I bilen hittades vapen och kläder. Men inga ledtrådar har ännu lett till något gripande.

– När det gäller sådana här grova brott bearbetar vi mycket information och bedriver inre spaning. Det finns teorier om varför han mördades och vilka som ligger bakom, men inget konkret som har kunnat leda oss vidare, säger Christer Nordström.

Vissa spår har säkrats på, eller i nära anslutning till mordplatsen, men den tekniska analysen dröjer.

300 förhör

– Det är ganska långa väntetider och ärenden där det finns någon som är frihets­berövad är prioriterade. Därför kan det ta lite tid, men jag är inte orolig. Det här är ett prioriterat fall som vi har ambition att lösa.

Ett annat mord som Uppsalapolisen utreder är den 50-åriga burksamlaren som dödades på Studentvägen. Ungefär 300 förhör har hållits, men ingen verkar ha sett det misstänkta mordet. Där­emot har flera hört ett skrik tidigt på morgonen 2 maj. Lite senare, vid halv sex tiden, hittades den döda kroppen som var utsatt för yttre våld.

– Vi vet fortfarande inte om fyndplatsen är densamma som mordplatsen. Även här väntar vi på svar från den tekniska undersökningen.

Polisen försöker kartlägga vad den 50-årige mannen gjorde den sista tiden i livet.

– Han har cyklat runt och samlat burkar och kan ha rört sig över ett stort område. Vi är intresserade av alla iakttagelser i samband med detta, säger Christer Nordström.