Logga in
Logga ut

Nya toppnamn i Uppsalapolitiken

Det blir en hel del ommöbleringar i Uppsala­politiken efter valet 2018. I alla fall på den rödgröna sidan, där samtliga tre partier byter toppnamn i kommun­valet.

I tolv år har Ilona Szatmari Waldau varit kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala. Nu har hon bestämt sig för att inte ställa upp för omval till kommunfullmäktige.

– Egentligen bestämde jag redan i januari 2006, när jag blev vald till kommunalråd, att jag inte skulle sitta längre än tre mandatperioder. Eftersom inget har fått mig att ändra det beslutet så slutar jag nu, säger hon.

Vad minns du bäst av dina år i Uppsalapolitiken?

– Alla konkurrensutsättningar och privatiseringar som jag i opposition inte kunnat hejda och som jag inom majori­teten bara kunna bromsa. Väldigt mycket av det man är nöjd med är hur man påverkat politiken via förhandlingar, sådant som tillhör politikens vardag och som inte alltid syns utåt.

Vem som blir nytt toppnamn på V:s kommunfullmäktigelista avgörs 3 december, i dagsläget finns inget officiellt förslag.

Pelling tar över

Att Erik Pelling tar över som Socialdemokraternas toppnamn efter Marlene Burwick är dock helt klart. Pelling är i dag kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden samt mark- och exploateringsutskottet. Han har haft nämnduppdrag i Uppsala sedan 1995 och suttit i kommunfullmäktige sedan valet 1998. Tvåa på kommunlistan är Caroline Hoffstedt.

Marlene Burwick, som kandiderar till riksdagen, står som tvåa på S-förslaget till riksdagslista efter civil­minister Ardalan Sheikarabi. På lördag avgörs listans slutliga utseende.

Vill till riksdagen

Maria Gardfjell, Miljöpartiets toppnamn, siktar också på riksdagen i nästa val. MP:s förslag till riksdagslista toppas dock av Nicklas Malmberg. Den slutgiltiga utformningen fastställs i januari.

Men redan nu på lördag avgörs vem som ska efter­träda Maria Gardfjell som toppnamn i kommunen. Förslaget toppas av Richard Malmström, följd av Linda Eskilsson. Malmström är i dag kommunalråd och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Inom Alliansen tycks förändringarna inte bli så stora. Centerpartiets nya kommunlista toppas av Stefan Hanna, Moderaternas av Fredrik Ahlstedt (förslaget spikas först på lördag), och Liberalernas av Mohamad Hassan (spikas 5 december).

Etta på Kristdemokraternas kommunlista är Jonas Segersam. 2014 toppades listan av Ebba Busch Thor, men hon är som bekant parti­ledare numera. Till valet 2018 har partiet rekommenderat samtliga valkretsar i landet att placera henne först på sina listor.

SD stuvar om

Att det blir förnyelse även inom Sverigedemokraterna är givet, sedan Pavel Gamov uteslutits ur partiet.

– Hur kommunlistan ska se ut avgörs först i januari-februari, säger Simon Alm, i dag regionråd och ledamot i kommunfullmäktige.

Feministiskt initiativ, Fi, ska ha ett första möte inför valet på Sensus 28 november.

– Vi har låga trösklar in i vårt parti. Alla är välkomna att nominera sig själva eller någon kompis, säger Tomas Karlsson (Fi), i dag tvåa på kommunlistan.

 
 
  • Mest lästa