Logga in
Logga ut

Nytt linjenät för stadsbussarna

På måndag smäller det. Då sjösätts det nya busslinjenätet i Uppsala. För att resenärerna inte ska bli helt bortkollrade tänker Upplands Lokaltrafik ha personal på plats vid de större bytesplatserna.

Vissa busslinjer byter nummer. En ny ringlinje tillkommer, det blir nya bytesplatser mellan region- och stadsbussar och nya hållplatser. Samtidigt försvinner några av de tidigare hållplatserna.

Blir kaos i busstrafiken på måndag?

– Nej, det tror jag inte. Vi har ju informerat ganska massivt om förändringarna, säger Sture Jonsson, presschef på Upplands Lokaltrafik.

Vilken beredskap har ni för att hjälpa villrådiga rese­närer?

– Vi kommer att vara ute på stan, vid de stora bytesplatserna, på måndag och tisdag och sannolikt även på onsdag för att svara på frågor.

Vad blir den största skillnaden för resenärerna?

– Det blir tätare mellan turerna nu, vilket har varit ett av målen för trafikomläggningen. Förhoppningsvis kommer det även att gå snabbare, eftersom vi slagit ihop en del hållplatser.

Men det betyder också att vissa får längre till sin hållplats?

– Jo, men när man väl kommer till hållplatsen så be­höver man inte vänta länge. Ambitionen har varit att man inte ska ha längre än 400 meter till hållplatsen. Det kan finnas enstaka ­platser där avståndet är längre, men de allra flesta resenärer har betydligt närmare än så.

Sture Jonsson tror att den nya ringlinjen kommer att uppskattas av många rese­närer:

– Den innebär ju att man slipper åka in till stan, om man exempelvis ska åka från Eriksberg till Boländerna. Ringlinjen går i båda riktningarna från tidig morgon till sen kväll, varje dag och nästan jämt.

Provisoriskt

En av de nya bytesplatserna är Vaksala torg. Här pågår fortfarande kommunens arbete med paradgatan. Det blir inte klart förrän tidigast i slutet av september.

– Men alla hållplatser på Vaksala torg kommer att vara tillgängliga på måndag, säger Pierre Sundin, kommunens projektledare för arbetet med paradgatan.

inger@uppsalatidningen.se