Logga in
Logga ut

Slutet nära för rörposten

Rörposten på Akademiska sjukhuset fyller 50 år. Sedan 1967 har det tre mil långa systemet transporterat miljontals prover och post mellan sjukhusets olika avdelningar. Men nu är dess dagar räknade.

I fjol togs beslut om att ersätta rörposten med en smågodstransportör. En sådan har större rör och högre säkerhet, vilket gör det möjligt att även transportera blod, plasma och läkemedel.

Den manuella tömningen och sorteringen av innehållet i tuberna kan dessutom ut­föras av en robot, vilket underlättar arbetet för den vårdpersonal som hanterar posten.

– Vi ser fram emot det nya systemet, det gamla sliter på våra händer, säger Perbie Holm, biomedicinsk analytiker och processansvarig på avdelningen för klinisk kemi och farmakologi där man tar emot cirka 1 000 prover per dygn via rörposten.

Allkonstnärer

De två drifttekniker som jobbar med att serva rörposten, Pierre Wijk och Petter Källander, gillar sitt jobb och tycker det är omväxlande och kreativt.

– Man måste vara något av en allkonstnär, bland annat kunna tillverka reservdelar, säger Petter Källander.

De rycker ut tre, fyra gånger om dagen för att avhjälpa olika fel. Ibland händer det att något olämpligt kommit in i rörsystemet.

– En gång hade en tjuv snott en plånbok, länsat den på pengar och slängt in den i rörposten. Det blev stopp, men vi fick bort den. Jag lyckades dessutom hitta ägaren så han fick tillbaks den, säger Pierre Wijk.