Storsatsning på Ångström

Ångströmlaboratoriet byggs ut för 1,2 miljarder kronor med start i vår. Nya Ångström blir 30 000 kvadratmeter större än dagens.

Ångströmlaboratoriet består i dag av 72 000 kvadratmeter lokaler som bland annat inrymmer forskning och utbildning inom rymdfysik, matematik, innovativ energi, materiallära och nanoteknologi.

Men det är trångbott för de cirka 5 000 forskare och studenter som dagligen vistas här.

– Med investeringen skapas bättre förutsättningar för studenter och forskare, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Två tillbyggnader

Projektet inleds med en tillbyggnad av en ny flygel mot söder, som främst ska innehålla undervisningslokaler och kontorsplatser. Nästa steg blir en ny kubformad huvudbyggnad mot norr, där drygt 1 200 studenter och 400 anställda ska ha sin hemvist.

I huvudbyggnaden skapas Ångströmlaboratoriets nya entré, med reception, studentservice, mötesytor, café, bibliotek, ljusgård och aula.

Alla delaktiga

Den fysiska miljön ska stödja den pedagogik man vill jobba med i framtiden, både när det gäller undervisningslokalerna och mötesplatserna. Därför har studenter, lärare och didaktikforskare fått vara med i planeringsprocessen.

– Det här är en offensiv satsning för att Uppsala universitet ska behålla sin position bland världens 100 främsta universitet. Bland annat kommer nya tvärvetenskapliga miljöer inom exempelvis robotik och artificiell intelligens att skapas, säger Johan Tysk, vicerektor för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet.

Satsningen är den största hittills som Akademiska Hus och Uppsala universitet har gjort tillsammans. Allt ska vara klart och inflyttat till våren 2022.