Logga in
Logga ut

Trivsamt – men service saknas

Uppsalas nyaste stadsdel har utvecklats snabbt de senaste åren. Men nu planeras för ännu fler bostäder, ­skolor samt en centrumdel i Lindbacken. Den sistnämnda påbörjas troligtvis inom ett år.

I dag bor det ungefär 1 500 personer i området, som består av såväl villor som radhus och lägenheter. Designen varierar men den vita färgen är gemensam för de flesta av husen. Några enstaka fasader i brunt, gult och rött sticker ut.

Servicen i området är än så länge begränsad, här finns i dag endast en Ica-butik. Men mer är på gång. I anslutning till Ica-butiken planeras nu en centrumdel med vårdcentral, frisör, gym och restaurang. Det beräknas vara klart år 2020.

Samma år förväntas även 180 bostäder vara klara för inflyttning i anslutning till Ica-butiken. I andra delar av Lindbacken ska det byggas ytterligare 400 bostäder.

Planering pågår

Enligt Jenny Ceder, försäljningsansvarig på Lindbacken Fastigheter AB, är planeringen för centrumdelen på gång.

– Men den har inte kommit så långt ännu, vi behöver fortsätta samtala med entreprenörer, kommunen samt få godkännande och bygglov. Förhoppningen är att centrumdelen ska kunna påbörjas inom ett år, säger hon.

För barnfamiljer

Lindbacken förväntas bli ”den perfekta stadsdelen för barn och barnfamiljer” och ”Uppsalas finaste område”. De barnfamiljer Uppsalatidningen träffar i området är också nöjda att ha flyttat hit. Matilda Frick, Firat Kavat och Helena Djupsjö tycker alla att det är en utmärkt miljö för barnen, men de hoppas också på förbättringar.

Skola på gång

Än så länge finns exempelvis ingen skola här. Men till nästa höst ska en kommunal skola med plats för 500 elever i årskurs 1–5 vara klar att tas i bruk. Första spadtaget togs i augusti i år.

Skolan ska ha ett eget tillagningskök som klarar 900 portioner per dag. I anslutning till skolan uppförs också en idrottshall.

Vad gäller förskolor och skolor är efterfrågan än så länge större än utbudet. För närvarande finns två förskolor, kommunala Skogtorpets förskola med 144 platser samt Lindbacken förskola som drivs av Kids2Home med 100 platser. Dessutom finns det ett familjedaghem för barn i åldrarna 1–5 år.

För att lösa behovet av förskoleplatser har kommunen även placerat en förskolebuss med 22 platser vid Skogstorpets förskola.

Kommunikationerna är heller inte de bästa. Den som vill åka buss till och från Lindbacken är hänvisad till regionbusslinje 118, med hållplats på väg 288. Några planer på en stadsbusslinje inne i området finns inte.

Inga fler bussar

– Det är inte aktuellt med några ytterligare förändringar i kollektivtrafiken här, upplyser Sture Jonsson, presschef på Upplands Lokaltrafik, UL.

Lindbacken började byggas hösten 2013. De första inflyttningarna skedde året därpå.