Logga in
Logga ut

Var rädd om dropparna i sommar!

Grundvattennivån i länet är kritiskt låg. I Järlåsa och i Östhammars kommun gäller bevattningsförbud. I Uppsala stad beskrivs grundvatten­nivån som normal. Men även här ska vi vara sparsamma.

Mätningar visar att grundvattnet nu är lika lågt som vid Sveriges Geologiska Undersöknings mätningar på 1970-talet. Kommunerna, länsstyrelsen och berörda myndigheter uppmanar invånarna att vara sparsamma.

– Man ska vara försiktig med vattenförbrukningen. Varje droppe räknas och det vi sparar nu har vi kvar till ett senare tillfälle, säger Anders Leijon, krisberedskapshandläggare vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Förbud till oktober

I Järlåsa råder bevattningsförbud till och med 30 september. Förbudet omfattar all användning av vatten från de kommunala vattenledningarna och innebär att man inte får fylla sin pool, badtunna eller uppblåsbara pool med kommunalt dricksvatten.

Man ska heller inte vattna trädgården med slang eller vattenspridare, tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt eller använda högtryckstvätt för att göra rent fasader, altaner eller liknande.

I Uppsala stad är läget stabilare. Här får invånarna sitt dricksvatten från grundvatten i främst Uppsalaåsen. För att vattennivån i åsen inte ska sjunka fylls åsen hela ­tiden på med vatten från Fyris­ån. Detta ger ett ”robust vattenförsörjningssystem”, enligt Uppsala Vatten.

I Almunge och Länna kommer dricksvattnet från en ytvattentäkt, Östra Långsjön.

Den som har egen brunn är själv ansvarig för brunnen och vattenkvaliteten. Rådet här är att se över brunnen – notera aktuell nivå jämfört med normal nivå och vara uppmärksam på smakförändringar.