Logga in
Logga ut

Seriefantom släpper thriller

Göran Semb är seriegurun som skrivit berättelser åt Fantomen och 91:an. Nu är han aktuell med ”Mildh & Fromm”, en hårdkokt agentserie i Uppsalamiljö.

Erik Fromm: cynisk före detta Säpoagent som fått sparken efter ett misslyckat livvaktsuppdrag. Besitter stora vapenkunskaper och tvekar inte att använda avtryckaren.

Monika Mildh: ung jurist, polis och reservofficer med en karriär på UD bakom sig. Hetlevrad och mycket skicklig inom kampsport.

Den omaka duon har svårt att dra jämnt men inser ändå att de kompletterar varandra – och dras direkt in i ett våldsamt kidnappningsdrama i Uppsala.

Serierna om Mildh & Fromm har de senaste åren gått som följetång i Fantomen. Författare bakom de Agent X9-doftande äventyren som nu ges ut i albumform är Göran Semb, Valsätrabo med livslång seriepassion.

– Om du tycker att Mildh & Fromm påminner dig om något från Agent X9 så är det helt enkelt för att jag gillar sådana serier, säger Göran Semb.

– Modesty Blaise har jag till exempel tyckt om skarpt ända sedan mellanstadiet. Där tog huvudpersonerna sina uppdrag på allvar, de planerade noga. Sedan kunde det gå åt skogen ändå, men de tog inte lätt på saker och ting till skillnad från andra serier där man bara flög i väg till någon fajt.

Han drar gärna i väg i utvikningar om olika intriger i serietidningshistorien. Intresset är grundmurat och något han gärna sprider vidare, till exempel genom att recensera och berätta om serier i tidningen Bild & Bubbla och andra forum. Sedan 1990-talet, när han fick nog av ett jobb han vantrivdes på, har han förutom att skriva egna berättelser (åt Fantomen och 91:an) försörjt sig som översättare. Just nu gör han en podcast tillsammans med Christer Larsson, en av ägarna till butiken Seriezonen.

Vad gäller Mildh & Fromm har Göran Semb medvetet valt typiska thrillerteman – det kan handla om en kidnappning eller en gammal fiende som vill hämnas – men han har varit mån om att skapa karaktärer som har djup och utvecklas i takt med berättelsen. Genomgående här är även det ständiga munhuggandet mellan de två huvudpersonerna.

– Monika Mildh är rätt argsint och hugger tillbaka när hon upplever att Erik Fromm hackar på henne. Han gillar å andra sidan att trycka på hennes knappar och använder även härskartekniker som ett knep för att få ett övertag mot ”bad guys”.

Starkt bidragande till Mildh & Fromms retrokänsla är valet av tecknare. Genom en mexikansk serietecknare kom Göran Semb i kontakt med Carlos Pedrazzini, en äldre argentinsk tecknare med en bakgrund inom bland annat erotiska serier och italienska äventyr.

– Det var svårt att hitta en svensk tecknare som var duktig på den realistiska stil jag var ute efter. Men så hittade jag Pedrazzini som jag jobbar ihop med via mejl.

Ett outtalat faktum i serien är att den utspelar sig i Uppsala, något som kan anas i den inledande kidnappningen i ett visst student­område.

– Till de sidorna mejlade jag Carlos bilder av Triangeln i Uppsala. I övrigt är det inte några tydliga miljöbilder men i de nya äventyren så blir det en biljakt genom Uppsala.

Att det blir en uppföljare står alltså redan klart.

– På Fantomen har de visst fått bra respons så jag har klartecken på att fortsätta, säger Göran Semb.