Logga in
Logga ut

Uppsala Reggaefestival är tillbaka

Sex års väntan är över. Uppsala Reggae Festival är tillbaka där den hör hemma. Utöver de lokala storheterna Dani M, Löst Folk och Labyrint uppträder internationella megastjärnan Chronixx.

– Otroligt att vi har fått hit honom, säger Yared Tekeste, festivalgeneral.

Det är sex år sedan sist. Många har saknat augustifesten på Kapområdet där världens allra största reggaestjärnor som Burning Spear, ­Israel Vibration, Third World, Black Uhuru, Michael Rose och Beenie Man har uppträtt.

– Det är många som har varit på mig och sagt att det är tråkigt att det inte är någon festival. Framför allt i början av augusti när det brukade vara dags för allting. Deras reaktioner har påverkat mig helt klart, säger Yared Tekeste, festivalgeneral.

Satt stan på kartan

Reggaefestivalen föddes sommaren 2001 och har förutom Kapområdet även arrangerats på Fyrishov och Ekeby Qvarn.

2011 och 2012 flyttade festivalen till Furuviksparken, men de tre senaste åren arrangerades ingen festival alls. Konkurser, svarta rubriker om droger, polisingripanden och dålig uppbackning från kommunen har följt i festivalens spår.

Men nu är den tillbaka på hemmaplan och gröna Kapområdet utgör återigen spelplanen.

– Det känns hur kul som helst. Det är här jag vill ha festivalen och reggaen har satt Uppsala på den musikaliska kartan – även internationellt sätt. Många artister och stora bokare hör av sig och känner till staden. Jag tror det betyder mycket för Uppsala och alla besökarna har varit en bra inkomstkälla för stan.

Ingen campingplats

Vissa år har festivalen varit i tre dagar, men i sommar blir det en mjukstart med konserter endast på lördagen 12 augusti.

– Det finns flera anledningar till det. Området ser lite annorlunda ut här nu med en förskola i närheten och vi kommer inte att ha ­någon camping. Vi tror att evenemanget kan bli bäst med bara en dag, så får vi kolla och utvärdera det sen.

I år samarbetar och delar reggaefestivalen område med Welcome Uppsala som arrangerar festivalen ”Let’s spend the night together” kvällen innan.

– Det har fungerat jättebra och vi har kunnat hjälpa ­varandra, säger Yared Tekeste.

Reggaens framtid

Årets artistbokningar bjuder på mycket roots reggae och bland annat kommer Upp­salafavoriten Don Carlos ­tillbaka för att charma publiken. Men det stora dragplåstret är en ynglig från Jamaica – Chronixx – som har kallats reggaens framtid. Ett inte alldeles lätt ok att bära.

– Han turnerar över hela världen och drar massor av publik till sina konserter. Chronixx står för det moderna och är reggaens nya fanbärare. Fantastiskt rolig att vi kunde boka honom, säger Yared Tekeste.

En annan modern jamaikansk dancehall-artist som kommer är Assassin som bland annat varit med på låtar med hiphopstjärnorna Kendrick Lamar och Kanye West. Dessutom uppträder Max Romeos dotter Xana Romeo och femmannabandet Raging Fyah. Uppsalas reggaescen representeras av Junior Natural, Löst Folk, ­Labyrint, Dani M samt Jah Massive och Meditative Sounds.

mattias@uppsalatidningen.se