Logga in
Logga ut

”Arbetsmarknaden är faktiskt en marknad”

Debatt. Replik på debattartikeln ”Hälso- och sjukvården är ingen marknad” i Uppsalatidningen nr 47.

Hälso- och sjukvården ska inte vara en marknad skriver Karin Rågsjö (V) och Sören Bergkvist (V). Men arbetsmarknaden är just en marknad där anställda kan välja mellan olika arbetsgivare. Det gäller även vårdpersonal.

Det gillar förstås inte Vänsterpartiet. De skulle helst se att all vård bedrevs av offentliga institutioner. Enligt dem är egen regi alltid bäst.

KD tror tvärt om att vården behöver alla idéer och all utvecklingskraft den kan få. Vissa vill arbeta i stora organisationer och andra i små. Därför behövs entreprenörskap och företagande inom vården. Precis som landsting och kommuner måste även företagen arbeta för att vara en bra arbetsgivare.

Däremot tycker vi båda att hyrpersonal inte är en, varken bra eller långsiktigt hållbar, lösning. Men lösningen ligger inte i att förneka att arbetsmarknaden är en marknad. För vad blir den yttersta konsekvensen av det. Livegna anställda?

Regionen måste arbeta på att vara både en trygg och en flexibel arbetsgivare. Men vi har också en hemläxa att göra när det gäller erbjuda tillräckligt med utbildningsplatser. Trots läkarbrist erbjuder Region Uppsala idag betydligt färre AT-tjänster än vad behoven av framtida utbildade läkare är.

Vänsterpartiets medicin är skattehöjningar, men trots två landstingsskatthöjningar de senaste tio åren ökar ju den inhyrda personalen. Kanske är det dags att byta kur?

 
 

Debatt

Insändare