Logga in
Logga ut

”Löfvens löfte rinner ut i sanden”

Debatt. Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven (S) att fyrspår mellan Uppsala och Stockholm skulle börja byggas före 2025. Vad har hänt med det löftet? Det undrar riksdagsledamot Gunnar Hedberg (M).

Inför valet 2014 gick Stefan Löfven (S) ut med mycket bestämda löften. Fyrspår mellan Uppsala och Stockholm skulle börja byggas före 2025.

Men Löfven var inte ensam om att lova fyrspår, det gjorde också nuvarande statsrådet Ardalan Shekarabi (S). Enligt aktuell information kommer det inte att kunna bli några nya spår förr­än efter 2029.

Ungefär 20 000 människor pendlar dagligen mellan Uppsala och Stockholm. Uppsala län och Stockholms län är hemvist för en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Här skapas även en mycket stor del av Sveriges BNP och dessutom finns här en av landets mest belastade järnvägar.

Samtidigt förväntas befolkningen i regionen öka; och med det i tanken är det inte svårt att förstå att det finns ett stort behov av fyra spår.

Innan valet lovades en sak, men löftet rinner nu ut i sanden. På en direkt fråga om Socialdemokraterna kommer att leverera, hänvisar Infrastrukturminister Anna Johansson till en utredning. Det är inte första gången regeringen gör på det viset.

Det får mig, och många andra, att börja undra. Varför duckar ministern, hur omfattande är splittringen i regeringen, har statsministerns vallöften ingen bäring efter valet. Frågorna är många, ­likaså antalet utredningar – vallöftena är sedan länge svikna.

En för socialdemokratin stor ledare sa en gång att politik, det är att vilja.

Statsminister Löfven och hela hans regering borde ära minnet av denna ledare och visa att de har en vilja om att förbättra för tågpendlarna.

I stället duckar infrastrukturministern och gömmer sig bakom formalia. Ett agerande som vittnar om att statsministern inte har stöd bland sina ministrar. Ett agerande som kostar Uppsalaborna än mer tid i pendling.

Ett agerande som drabbar alla de som bor i den del av Sverige som genererar en stor del av vårt lands BNP.

 
 

Debatt

Insändare