Logga in
Logga ut

”Tågen ska gå i tid”

Debatt. De svenskar som aldrig upplevt ett försenat tåg är lätträknade. Skriv under #tåguppropet för fungerande tågtrafik. Det skriver Solveig Zander (C).

Visste du att Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller punktlighet för tågen? Det kommer kanske inte som en överraskning.

Vi är många som stått och frusit på perrongen, irriterat väntat på skenet av lamporna och lyssnat efter det där susande ljudet i rälsen när tåget närmar sig. De svenskar som aldrig upplevt ett försenat tåg är lätträknade.

Ser man till absoluta tal är pendlingen från Uppsala till Stockholm det pendlingsstråk som haft störst resenärsökning i Mälardalen de senaste åren. Pendlare mellan Uppsala och Stockholm är ett beprövat släkte och varje dag pendlar cirka 15 800 personer från Uppsala till Stockholms län.

Alla dessa drabbas av tågförseningar och inställda tåg, något som är en del av tusentals svenskars vardag. Vilket man helt enkelt måste ha med i beräkningarna när man planerar sin resa. I värsta fall tvingas man ställa in det där viktiga mötet eller om oturen är där ännu värre byta ut en till helkväll i en vänthall.

Detta medför flera problem, förutom de uppenbara besvären för tusentals privatpersoner som drabbas av försenade tåg. För det första är den dåligt fungerande tågtrafiken en bromskloss på arbetsmarknaden.

När tågpendlare kommer för sent till jobbet och affärsresenärer missar viktiga möten, då drabbas företagen och ekonomin. Det värsta vore om vi blev bortsorterade bland arbetssökande för att man inte kan lita på tågen och därmed på vår närvaro på arbetet.

Tågstrulet drabbar också klimatet. Folk som inser att de kommer att bli kraftigt försenade tar bilen – eller flyget – för att vara säkra på att komma fram i tid.

Vi ser också att vissa bilpendlar dagligen, mellan Uppsala och Stockholm, av den enkla anledningen att de inte litar på att tågen går i tid. Problemen i tågtrafiken bromsar den gröna omställningen och tvingar människor som vill åka klimatvänligt att välja fossilt.

Vi i Centerpartiet har tröttnat på försenade tåg. Jag vågar påstå att väldigt många i Sverige, i Uppsala, i Enköping, Tierp och Heby ja, i hela länet delar den känslan. Därför har vi kickat igång #tåguppropet, ett upprop för tåg som går i tid.

På vår hemsida kan du som ledsnat på försenade tåg skriva under ett upprop, som vi sedan lämnar över till regeringen. Ju fler som skriver under, desto större press på regeringen att agera.

Men det räcker förstås inte med ett upprop. Centerpartiet föreslog nyligen en stor satsning på fungerande tågtrafik. I vår skuggbudget lägger vi fyra miljarder mer än regeringen på underhåll och drift av järnvägen.

En stor del av satsningen är riktad mot regionala tågbanor, där problemen är som störst. Många förseningar och inställda tåg beror nämligen på att underhållet under lång tid varit eftersatt.

Det här håller inte längre. Vi måste bygga upp tilltron till svensk tågtrafik igen. Tågen ska gå i tid. För ekonomin, för jobben, för klimatet och för alla resenärers livspussel.

Skriv under #tåguppropet på centerpartiet.se du också.

 
 

Debatt

Insändare