Logga in
Logga ut

Uppsala är en stenöken

I Uppsalatidningen nr 12 läste jag en debattartikel av Lena Hartwig med flera om att rädda panoramavyn från Uppsala Konsert & Kongress som hotas av en höjning i kvarteret Siv med två våningar. Det kan jag lätt hålla med om. Slottet och Domkyrkan skulle ju försvinna helt från vyn.

Jag har dock svårare att förstå att nuvarande vy skulle vara så storslagen. Den störs av den fulhet som hela kvarteret med Sivia torg utgör. Dessutom stör det höga hus som ser ut som vore det ett fundament till slottet.

Vyn mot övriga väderstreck från UKK förstärker intrycket av Uppsala som en ful stad. Uppsalaförfattaren Krister Gustavsson hade redan i UNT 23 juli 2008 inne en debattartikel under rubriken ”Jag chockades över Uppsalas fulhet”. Han grundade dock sin åsikt från andra utgångspunkter.

Han tog ställning för storstaden framför ”byhålan”. Man kan fråga sig om den ståndpunkten står sig i dag då betongpartisterna släppt igenom det ena olycksaliga byggprojektet efter det andra för att förverkliga en sten­öken vid namn Uppsala med 400 000 invånare?

 
 

Debatt

Insändare