Logga in
Logga ut

”Vi vill behålla den lokala kömiljarden”

Valdebatt. Att ta bort den lokala kömiljarden är som att anpassa verkligheten efter kartan. Det skriver regionråd Anna-Karin Klomp (KD).

Nyligen beslutade Region Uppsala att avskaffa sin lokala variant av ”kömiljard” som funnits sedan 2009. Beslutet innebär att vårdcentraler som inte ger patienter vård i tid ska få lika mycket betalt som de som har långa väntetider.

Tidigare har regionen haft en målrelaterad ersättning som bara har betalats till de som ger vår i tid.

Eftersom pengar faktiskt styr är detta helt fel väg att gå, speciellt som köerna i primärvården ökar. Vi i Krist­demokraterna reserverade oss mot beslutet.

Vi tycker det är konstigt att ta bort de ekonomiska morötterna, när köerna växer och i stort sett inga av regionens egendrivna vårdcentraler klarar att ge patienterna vård i tid.

Det är som att anpassa verkligheten efter kartan och inte tvärt om.

Vi har en rad förslag på hur primär­vården ska förbättras. Uppsala län växer och det gör även behovet av vård. Vi menar att det inte är realistiskt att all den ökade specialistvården ska utföras på Akademiska sjukhuset. Eftersom det skulle leda till längre vårdköer och att vården blir dyr.

Därför behöver man ta fram en plan för hur läkare från andra specialiteter än allmänmedicin ska fungera som konsulter mot länets vårdcentraler, kommunala äldreboenden och elevhälsan.

En prioriterad specialitet är psykiatri. Regelbunden rådgivande specialistverksamhet kan även ge kompetensutveckling och utgöra ett kollegialt stöd som lockar fler medarbetare att arbeta på vårdcentraler med långa avstånd till länets större orter och sjukhus.

Vi vill också öka möjligheterna till hemtester och andra sätt att få vård hemma. Något som S och MP tydligt motarbetade när de stängde den väl fungerande hemläkarjouren.

Därför kräver vi att den lokala ”kömiljarden” ska vara kvar och att hemläkarjouren ska återöppnas. Laga sånt som är trasigt, inte sånt som fungerar.

 
 

Debatt

Insändare