Logga in
Logga ut

Gamla bekantingar ska bära unga Uppsala

Landslagsspelarna har försvunnit. Experterna tippar Uppsala Basket i botten. Men hemvändarna Rhys Carter och Mannos Nakos tror på det unga laget. Fredag den 6 oktober är det upp till bevis i premiärmatchen mot Borås.

Klubbens dåliga ekonomi har ändrat förutsättningarna helt inför årets säsong. Tränaren och sportchefen Kevin Gaines har i stort fått förlita sig på unga oprövade spelare, men sista pusselbiten i lagbygget, en stor och stark center, fattas fortfarande.

– Svenska marknaden är i praktiken stängd med spelare som redan har kontrakt och därför riktar vi blickarna utomlands. Nu vill vi vara helt säkra på att få hit en riktig klasspelare. För att ha råd med det kan en övergång dröja. Ju längre vi väntar desto mindre utgifter i form av månadslön, säger Kenvin Gaines.

Gamla bekantingar

Nyförvärven handlat om unga talangfulla spelare från de egna leden – och så två gamla bekantingar. Australiensaren Rhys Carter ­spelade för Uppsala Basket 2011–2013 och Mannos ­Nakos återkommer efter ett år i basketettan och Djurgården.

– Det känns bra och tryggt att komma till en klubb man verkligen känner sig hemma i. Mycket är sig likt, men styrelsen är ny och de brinner verkligen för basket. Vi har fått ihop ett bra lag trots att de flesta inte är proffs utan jobbar vid sidan av basketen, säger Mannos Nakos.

Erfaren kämpe

De flesta som sett Uppsala Basket de senaste åren har lagt märke till den 179 centimeter korta kämpen som aldrig ryggar tillbaka i närkamperna.

– Min spelstil har inte förändrats. Jag hatar fortfarande att förlora, men jag har också mer erfarenhet från en annan liga. Förra året valde jag att spendera mer tid med vårt barn, men nu har jag återigen energin för att satsa på basket fullt ut, säger han.

När han får höra om bettingbolagens odds på hela 51 gånger pengarna för ett SM-guld till Uppsala Basket väcks vinnarskallen till liv.

– Perfekt. Jag älskar att vara underdog och när folk tvivlar på laget. Det ger mig en extra boost att gå ut och visa att dem har fel.

Ny hemmarena

Denna känsla delas av Rhys Carter som varit runt i sex klubbar i bland annat Australien, Nya Zeeland och England sen sist.

– Vi kommer att överraska många och det finns mycket talang i laget. Flera av spelarna har jag coachat när de gick på basketgymnasiet i Uppsala. Det ska bli kul att spela i hop och huvudanledningen att jag kom tillbaka är att Kevin Gaines nu är huvudtränare, säger Rhys Carter.

På fredag är det premiär mot Borås Basket och även första ligamatchen för återvändarna i IFU Arena.

– Det är en modern arena, men jag älskade verkligen Fyrishov. Där har jag lirat basket sedan jag var liten. Om vi vinner kommer jag att gilla den nya arenan, haha, säger Mannos Nakos.