Logga in
Logga ut

Så ser Dalkurd på flyttkaoset

Debatten om Dalkurd fortsätter storma. Vi låter Dalkurds sportchef Adil Kizil ge sin syn på situationen.

Torsdag 30 november. Mötessalen i kommunhuset är fullsatt, luften syrefattig och stämningen urusel. Kommunen har bjudit in till ett möte för att besvara frågor om Dalkurds flytt till Uppsala.

– Ingen kunde på förhand ana sprängkraften i den här frågan, säger Rickard Malmström, ordförande i idrott- och fritidsnämnden.

Han möts av ett rungande ”JO!”, fnysningar och hånskratt av församlingen med delegationer från ett tiotal Uppsalaklubbar och deras supportrar. Under en timme haglar anklagande frågor om träningstider, sponsorkonkurrens och talangflykt. Här finns också tre representanter från Dalkurd, med sportchef Adil Kizil i spetsen. Flera gånger under mötet räcker han upp handen utan att få ordet.

– Jag trodde att vi skulle få prata mer men tiden räckte inte till, säger han senare.

Redo för flytt

Måndag 4 december. Adil Kizil är på snabbvisit i Uppsala, innan det bär av till Arlanda.

– Min fru och jag ska till Dubai. Det blir min första semester på tre år, säger han när vi träffas i Gränby centrum.

Resan blir en kort andningspaus inför fortsatta flyttbestyr – både jobbmässigt och privat. Radhuset i Borlänge är nyss utlagt till försäljning. Nu letar han och frun bostad i Uppsala.

– Planen är att flytta hit så fort som möjligt, vi har redan varit på en visning.

Mötet med kommunen och klubbarna i Uppsala sammanfattar han med ett ord:

– Missförstånd. Det känns som att kommunikationen mellan kommunen och Uppsalaklubbarna har brustit lite.

Kunde ni själva ha gjort något annorlunda?

– Det är bara att erkänna att även vi kunde ha skött kommunikationen bättre. Vi borde ha ringt Uppsalaklubbarna tidigare och sagt att ”vi kanske hamnar här”. Men det är ingen medveten strategi utan vi vill verkligen ha en dialog. Planen är att så snart som vi flyttat hit bjuda in alla föreningar i Uppsala för att berätta hur vi jobbar och vad som är vår vision.

Förstår du hur Uppsalaklubbarna känner?

– Självklart blir det en reaktion när en ny förening kommer in. Men jag kan tycka att den har varit lite väl kraftfull. Men vi är alla människor, man kan bli lite rädd av en ny situation och bara se ett ”worst case scenario”. Nu är det upp till oss att visa att vi kan ge något tillbaka till Uppsala.

Hur kan Dalkurd hjälpa Uppsala?

– I Borlänge har vi områden som har varit väldigt struliga, med ungdomar som har haft svårt att ta sig in i fotbollen och samhället. Vi inriktade oss på de områdena och det blev något vi är bra på. I Uppsala vill vi känna av var det behovet finns, utan att trampa på någon annan förening.

Han betonar att Dalkurd mjukstartar med lekfull träning för barn.

– Vi går inte in och konkurrerar med andra föreningar. Vi vill i första hand låta sju-åtta-nioåringar få chansen att spela fotboll. På sikt måste vi bygga upp något större här men vi börjar nedifrån.

Vad hade Uppsala kommun att erbjuda er?

– Vi vill bara ha förutsättningar för elitfotboll, inget annat. Vi är helt inriktade på att finansiera vår verksamhet själva. Vi har ingen gräddfil, Uppsala kommun har sagt att ”ni behandlas som en av de andra föreningarna” och det räcker för oss. För vi har inte blivit rättvist behandlade i Borlänge.

Dalkurds tvist med Borlänge kommun är en ut­dragen historia – med diskussioner om hyresnivån på för­åldrade Domnarvs­vallen, reklamskyltar runt planen och bristen på ordentliga lokaler vid arenan.

– Vi ville egentligen inte flytta alls men till sist klarade vi inte av det. Hade vi spelat i lägre divisioner hade vi kanske kunnat bita ihop. Borlänge kommun sade länge att en rad saker skulle bli bättre men inget har förändrats sedan vi spelade i division 1. Nu håller det inte längre.

Regel hindrar nya flyttar

I veckan beslutade Svenska Fotbollförbundet att klubbar som flyttar måste börja om i seriesystemet. Regeln påverkar inte Dalkurd men uppstod till följd av att AFC och Dalkurd har valt att byta hemvist.

– Jag förstår förbundets beslut för fotbollen ska vara lokal och bygger på traditioner. Men vi hamnade i ett läge när vi inte hade någon annan utväg. Som förening kan du hamna i en kommun som äger arenan men inte vill eller kan investera i den. Vad gör du då?

Hur påverkar flytten Dalkurds juniorer i Borlänge?

– Vi kommer att behålla vår akademi i Borlänge och finansiera den härifrån men flytta över den till Forssa BK, som inte har haft någon egen ungdomsverksamhet på många år. Sedan kan spelarna som klarar steget slussas via Forssas a-lag till Dalkurd.

Uppsala har en stor kurdisk befolkning, vad innebär det för er?

– Det är klart att det geografiska läget spelar en viktig roll. Vi har mycket publik här i trakterna och kan inte flytta till Kiruna där det bor sju kurder.

Adil Kizil lyser av stolthet när jag frågar om a-lagets resa till irakiska Kurdistan. Där spelarna fick skriva autografer och ställa upp på bilder överallt och det stod barn utanför hotellet från morgon till kväll.

– För mig är det svenska lika viktigt som det kurdiska, jag är en äkta dalmas och evigt tacksam till Sverige. Vad det sedan betyder för oss kurder att starta en svensk klubb med dalahäst i klubbmärket och ordet ”kurd” i namnet går nästan inte att förklara. Vi känner en otrolig stolthet över att vi kan ge kurder i världen något att glädjas över, det är större än fotboll för mig. Men vi får aldrig bara vara en kurdisk klubb. Dalkurd är för alla.