Logga in
Logga ut

Sarfo: ”Jag vill bli en legend”

På söndag ställs Sirius mot Hammarby på ett fullsatt Studenternas IP. Alla hoppas på en ny uppvisning av Kingsley Sarfo, månadens spelare i allsvenskan och mannen hela Fotbollssverige surrar om. Själv är han fullt fokuserad på en sak – att fortsätta vara bäst.

En anspråkslös gestalt i grå keps och träningsoverall släntrar in på Scandic Nord, hans stammisställe vid Lötens IP. Kingsley Sarfo beklagar det kalla vädret, tar plats i en soffgrupp och lutar sig tillbaka.

Livet som fotbollspelare är ganska bra nu?

– Det kan man säga, säger han med ett stort leende.

– Pressen finns där men påverkar inte mig. En bra fotbollspelare behöver bara fortsätta tro på sig själv. Och det gör jag alltid.

Allsvensk sensation

Det är måndag och Sarfo har haft sovmorgon efter Sirius 4–1-utspelning av Elfsborg på Studenternas. Kingsley Sarfo passade till två mål och ägde mittfältet. Något av vardagsmat våren när Sirius gör smärre sensation i allsvenskan.

– Elfsborg var bra men vi gjorde som coachen sade och tog tre poäng. För mig personligen var det inte tillräckligt. Jag ville göra mål och borde ha gjort mål.

Det såg ut som att du blev arg på Moses Ogbu efter hans första mål?

– Där kunde jag ha gjort mål om han hade passat tillbaka, haha.

Knepig omställning

När förstod du att du kunde dominera på den här nivån?

– Redan när jag var liten, när alla sade hur bra jag var. Det handlar om hårt arbete och beslutsamhet. Vill du bli bäst så kan du bli det. Det fick jag lära mig av en stor tränare i Ghana, Sani Mohammed Pollux, som upptäckte mig i Kumasi. När jag fick chansen att spela i Sverige så tvekade jag inte ens i fem sekunder.

I dag imponeras alla av mannen med den låga tyngdpunkten, blicken för spelet och förmågan att med en smart förstatouch och bollen klistrad vid fötterna ligga ett moment före motståndaren. Annat var det för fyra år sedan, när Kingsley Sarfo var ny i Sverige och hade svårt att ta plats i de små Malmölagen FC Rosengård och BW 90.

– Att spela i Sverige var annorlunda. Taktiken var ny, vädret var så kallt att jag alltid hade jacka fast det var sommar, och jag tyckte inte om maten.

”Jag blev arg”

Var det frustrerande när du blev petad?

– Ja, det var sjukt. Jag blev arg, särskilt när det gick dåligt för lagen. I division 2 finns tränare som inte förstår fotboll. Men då bestämde jag mig för att vara bäst hela tiden, i alla lag jag spelar, och sedan dess har jag alltid varit bäst.

Vad har Sirius betytt för din utveckling?

– Kim Bergstrand och Tolle (Thomas Lagerlöf, reds anm) är fantastiska tränare. De lärde mig att jag kunde gå förbi fyra, fem spelare när jag ville. De gjorde mig till en krigare.

Jagad av många

Förra året tog krigaren Kingsley nya kliv och utsågs till bäst i superettan. Och för en dryg vecka sedan blev han månadens spelare i allsvenskan. Nu talar ihärdiga rykten om intresserade klubbar i de stora ligorna.

– Jag måste spela varje match till sommaren och inte skada mig. Det är det enda viktiga nu. Vi får hoppas på det bästa och se vad som händer när transferfönstret öppnar. Jag lyssnar inte på ryktena.

Men du flyttar i sommar?

– Jag kan inte säga något om den saken. Jag älskar Sirius så mycket. Vi tar det när fönstret öppnar. Men jag älskar Sirius.

Vilken är din favoritliga?

– Den spanska, jag vill spela bra fotboll med stort boll­innehav. Jag har alltid varit ett fan av Barcelona. Spelare som Messi, Neymar och Iniesta inspirererar mig. Eden Hazard i Chelsea också.

Om du flyttar, får vi se dig i Uppsala igen?

– OM jag någon gång flyttar så kommer Sirius fortsätta att utvecklas och vara ett bra lag. Jag kommer att hålla kontakt med spelarna och resa till Uppsala hela tiden för att titta på deras matcher. Och en dag skulle jag älska att återvända och spela för Sirius igen.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag 32... Jag spelar fortfarande fotboll, mer vet jag inte. Men jag vill bli en legend.