Logga in
Logga ut

”30 miljoner är på vift”

Beslutet att fortsätta försöka få till stånd ­arenan i Gränby splittrar de politiska partierna. Än så länge är det bara Socialdemokraterna och Moderaterna som säger ja till den nya ­lösningen.

– 30 miljoner kronor är på vift och de ekonomiska förutsättningarna är väldigt otydliga. Därför lämnar jag nu in en skrivelse till kommunstyrelsen där jag kräver att få veta hur pengarna har använts, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

Förskott och lån

De pengar han talar om gäller dels ett förskott på 24 miljoner kronor som kommunen beviljat det nuvarande arenabolaget, dels en checkkredit på sex miljoner kronor som kommunen gått i borgen för.

– Förhoppningsvis vet vi mer den 29 januari när vi ska ta det här beslutet i kommunfullmäktige, säger Mohamad Hassan.

Märkligt förfarande

Centerpartiet tycker att den lösning som klubbades i kommunstyrelsen förra onsdagen är märklig.

– Om kommunen ska förvärva Arenakoncernbolaget med dotterbolag endast för att sälja dem vidare utan ändringar verkar ju kommunens inblandning som mellanhand överflödig, säger Stefan Hanna (C).

Många frågetecken

Centerpartiet vill veta vad som händer om Samhällsbyggnadsbolaget inte lyckas ta projektet vidare till fas 3 innan slutet av kvartal två 2018.

– Likvideras då bolaget, återgår det i kommunal ägo, eller ska kommunen försöka hitta ännu en ny intressent för att driva det vidare? Det är frågor vi vill ha besvarade innan vi tar ställning, säger Stefan Hanna.

Kristdemokraterna efterlyser också ett bättre underlag för att kunna ta ställ-ning.

– Tillsammans med Centerpartiet tänker vi också lämna ett särskilt yttrande där vi påtalar att vi är kritiska till att vi fått det här ärendet så sent, säger Jonas Segersam (KD).

MP vill inte längre

Miljöpartiet välkomnar också en ekonomisk redovisning, men har redan bestämt sig för att säga nej till den föreslagna lösningen:

– Vi sa redan när kommunen gick i borgen att det var hit men inte längre. Nu har vi nått en punkt där vår tidigare överenskommelse inte kan gälla längre, det går inte att göra hur många omtag som helst, säger Maria Gardfjell (MP).

Hon tillägger att hon ändå är glad för att Miljöpartiet varit aktiva i arenafrågan.

– Det har bland annat lett till att vi fått en detaljplan som tar hänsyn till naturvården, bland annat livsmiljöerna för salamandrar.

Satsa på ishallen

Vänsterpartiet tycker heller inte att kommunen ska fortsätta försöken med att få fram en eventarena. I stället borde man satsa på en ny ishall.

– Vi kan konstatera att Uppsala ännu inte har fått någon arena, samtidigt som Gränby ishall lappas och lagas istället för att totalrenoveras eller ersättas av en ny ishall, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

– Vi behöver en modern och funktionell ishall för konståkning, hockey och andra issporter med bra läktarkapacitet och biytor, som fyller alla krav på en arena för såväl bredd som elit.

 
 
  • Mest lästa