Logga in
Logga ut

Advokat smugglade in mobil

En advokat från Uppsala smugglade in en mobiltelefon i häktet. När hon ertappades ljög hon och sade att vakten godkänt införseln. Nu varnas hon av Advokatsamfundet som ser allvarligt på incidenten.

I september förra året träffade advokaten en 21-årig man som satt häktad i Uppsala. Innan hon gick in i häktet frågade personalen om hon hade någon dator, mobiltelefon eller annat som i så fall måste lämnas i förvaringsskåp utanför.

– Det är inte bara privatpersoner som måste lämna i från sig telefoner. Även en försvarsadvokat är tvungen att göra det innan besöket på häktet, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Ljuger för personal

Advokaten uppgav för centralvakten att hon inte hade något som inte får föras in i häktet. Men under mötet med den häktade mannen hör personalen att hon använder mobilen. När vakthavande befäl konfronterar advokaten med detta ljuger hon och säger att personalen i centralvakten sagt att det var okej att ta med sig telefonen.

Ber om ursäkt

Advokaten ber senare om ursäkt och uppger att hon behöver sin mobiltelefon för att kunna arbeta.

Häktespersonalen anser, enligt Advokatsamfundets beslut, att det var oklart vad syftet med den insmugglade telefonen var och att det kändes olustigt att advokaten ljög.

Skickade e-post

Advokaten själv är ångerfull, har mått dåligt efteråt och vill be om ursäkt för det inträffade. Enligt henne behövdes mobiltelefonen i kontakt med tingsrätten och tillägger att det är märkligt att häktespersonal har hört henne använda mobilen när hon endast har använt den till att skicka e-post till tingsrätten. Advokatsamfundet ger henne en varning eftersom hon har åsidosatt god advokatsed genom att medvetet smuggla in telefonen och sedan ljuga för häktespersonalen.