Logga in

Appen som bryter tabun

”Ångestappen” med inriktning mot hetsätning är ett av de företag som antagits till UIC:s affärsutvecklingsprogram under våren. Grundaren Charlotta Boo vill nå dit inte vården når och få fler att våga prata om ­ätstörningar.

Under hösten 2018 började Charlotta Boo undersöka behovet och efterfrågan av ett lätttillgängligt självhjälpsverktyg för personer med ångest. Några månader, nya beslut och avgränsningar senare är hon med ”Ångestappen” nu ett av de 23 startup-företag som antagits till Uppsala Innovation Centres (UIC) affärsutvecklingsprogram under våren.

Hur började din ”resa” i höstas, och varför?

– Överlag har det pratats väldigt mycket om psykisk ohälsa de senaste åren, och framför allt så har det blivit mer okej att prata om det. Men det som även blivit tydligt är att det kan ta väldigt lång tid att få rätt hjälp, så mina tankar landade i en app med fokus på självhjälp. Ursprungstanken var mot ångest, men eftersom det är så otroligt brett valde jag att avgränsa mig till hetsätning – en problematik som blir allt vanligare bland yngre. Och till skillnad från många andra former av psykisk ohälsa är ätstörningar fortfarande lite tabu att prata öppet om.

Varför skiljer sig din idé från det som finns?

– Jag håller fortfarande på att utveckla detaljerna, men jag tror att målgruppen är en av faktorerna som står ut lite på marknaden. Syftet är nämligen att appen ska fånga upp dem som inte nås eller når ut till vården – en ”mellangrupp” som kanske inte har fullt utvecklad bulimi, men likaväl lider av hetsätning och har ett komplicerat förhållande till mat och ätande.

Charlotta Boo vill skapa ett lättillgängligt forum där man ska kunna få råd, stöd och känna gemenskap – ett forum som hon hoppas ska lätta på den skam och skuld som hetsätning ofta förknippas med.

– Jag har själv varit drabbad, och vet vad som kan behövas för att må bättre. Att utveckla företaget är en utveckling även för mig personligen.

Vilka är riskerna med din företagsidé?

– Att inte kunna fånga upp det stora mörkertalet – många vet ju inte ens om att de är sjuka. För att få fler att öppet våga prata om ätstörningar planerar jag även att starta en podd – ett värdefullt komplement till appen.

Hur är det att vara ensam egen företagare?

– Jag trivs bra med det. Självklart är hela grejen med eget företag lite läskig när det gäller att ta steget fullt ut och våga satsa helhjärtat på sin produkt – vad händer till exempel om man inte hittar de kunder man vill?

Men de positiva bitarna överväger?

– Ja. Förutom att det är en stor frihet, så gör jag något som betyder något – för andra och för mig själv.

helena@uppsalatidningen.se