Logga in

Årets lärare brinner för sina elever

Hon är läraren som prisas för magin hon skapar i klassrummet, även om Ira Löfman skäms lite över att hennes duktiga kollegor inte också blev Årets högstadielärare. Viktigast för henne är att eleverna tycker att lektionerna är spännande – och att de lyckas i livet.

Över 25 000 elever hade nominerat sina favoritlärare till priset Årets lärare, som delades ut den 12 november. Till Årets högstadielärare utsågs Ira Löfman, lärare i NO på Uppsala Musikklasser.

– Jag är så otroligt stolt. Det är verkligen svårt att ta in och uttrycka hur jag känner. Jag kan inte tacka eleverna nog för att de nominerade mig, säger Ira Löfman när vi träffar henne i Uppsala Musikklassers skola på Seminariegatan.

Ur elevernas motivering: ”Ingen är som Ira när det kommer till att laborera och då är hon nästan alltid lika entusiastisk som vi när hon glatt visar hur man skapar explosioner och rökmoln som får hela skolan att behöva utrymmas av brandalarmet.”

Vad var det som hände?

– (skratt) Det var aldrig någon fara. Vi hade gjort en laboration med tändstickor när larmet gick. Jag trodde inte ens att det var jag som hade utlöst det. Rektorn frågade mig men jag skakade bara på huvudet. Då kom det fram en brandman och sa att det visst kom från kemisalen. Nu har vi bytt ut det brandlarmet, som var överkänsligt. De andra brukar skämta om den händelsen.

Hur blir man en bra lärare?

– Jag tror att man måste hitta sitt eget sätt, som passar ens personlighet. Läraryrket är så viktigt för det handlar om barns framtid. Därför måste man tycka om barn och se till att de inte tycker att det är tråkigt på lektionen.