Logga in

Bandyfantast gör konst av finalglädje

Att Uppsala får fortsatt förtroende att arrangera SM-finalen glädjer Tage Åsén, konstnär och bandyfantast. Nu ställer han ut sina tavlor i Å-huset – däribland 2009 års ”Finalglädje” som är en ren hyllning till bandyfinalen.

Ännu är det oklart om han kommer i väg på årets bandyfinal lördagen den 23 mars, men annars brukar Tage Åsén synas på Studenternas när guldmatchen ska avgöras.

– Luften gick lite ur den traditionen när finalerna spelades i Stockholm, men nu är jag glad att de är tillbaka. I år får vi se om jag hinner, jag förbereder en ny utställning och är överhopad med jobb, säger 75-åringen.

För tio år sedan gjorde han tavlan ”Finalglädje”, en bandyhyllning präglad av en sorts magisk realism som är typisk för hans bilder. Bilden av den flygande bandyspelaren tillhör en serie motiv som Tage Åsén skapade i samarbete med Sirius bandy, där tavlorna auktionerades ut till förmån för klubben.

– Det handlade om grafik som trycktes upp och såldes för att samla in pengar till Sirius.

"Finalglädje" är tänkt att ingå i den utställning som Tage Åsén nu förbereder i Å-huset, Sysslomansgatan 1, och som pågår den 6–24 april.

Kärleken till bandy fick han med sig från uppväxtens Värmland.

– Halva högsta bandyserien bestod väl av Värmlandslag under en period för många år sedan. Ändå blev Sirius mitt favoritlag, när jag flyttade från Sunne till Uppsala för att studera.

Vad var det med bandy som du föll för?

– Som barn stod radion på, med Sven Jerring och company. Och möjlighet till att själv spela bandy fanns så snart som sjöarna hade frusit till is. Helt spontant, man packade bara ned en termos med choklad.