Logga in
Logga ut

Barnboken får en egen dag

Varje år arrangeras Bokens dag på många platser runt om i landet. Men en dag med fokus på barnböcker har lyst med sin frånvaro. Tills nu. På lördag 21 april är det premiär för Barn­bokens dag i Uppsala.

Initiativtagare är Eija Schüssler som driver 20-årsjubilerande barnbokhandeln Läslusen på Drottninggatan.

– Jag vill skapa en ny tradition, något som är mer långsiktigt än ett enstaka bok­event, och bidra till kultur-Uppsala med mitt barnboksperspektiv. Tanken är att det ska bli en rolig familjedag med barnboken i fokus och med flera spännande författare på plats.

Evenemanget äger rum på Stadsbiblioteket i Uppsala. Hit kommer fyra namnkunniga författare och illustratörer: Stina Wirsén, Sarah Sheppard, Jonas Burman och Hannah Arnesen.

– Det blir lite bilderbokstema, kan man säga. Stina Wirsén är ju en klassiker i sammanhanget med sina böcker om Rut och Knut och Vem?-serien. Sarah Sheppard gör roliga faktaböcker om bland annat djur, som exempelvis dinosaurieboken ”Varning för köttgänget”. Hon kommer också att ha en dinosaurie-workshop under dagen, berättar Eija Schüssler.

Pyssel och ballonger

Det blir överhuvudtaget mer av roliga aktiviteter och pyssel än torra föredrag under Barnbokens dag.

– Och många ballonger! Jag frågade mina barn om vad de trodde skulle uppskattas av de barn som kommer till biblioteket och då svarade de unisont ”ballonger”. Jag får se hur många jag orkar blåsa upp!

Illustratören Jonas Burman, Uppsala, är också en av gästerna. Det är han som illustrerat Arne Norlins populära böcker om Halvan, grabben som vill veta allt om häftiga fordon som brandbilar, polisbilar och grävskopor.

– Jag misstänker att Jonas kommer att få svara på en hel del frågor om fordon. Alla barn verkar genomgå en fordonsperiod, säger Eija Schüssler med ett skratt.

Kreativ workshop

Den minst namnkunniga av de fyra gästerna på Barn­bokens dag är kanske Hannah­ Arnesen.

– Hon är en ung visuell författare som både tecknar och skriver och som specialiserat sig på att jobba kreativt med barn. Hon brukar ha workshops med olika teman och kommer givetvis att ha ett även nu på lördag.

Eija Schüssler hoppas att evenemanget ska locka många besökare och framför­allt leda till ett ökat intresse för barnböcker, något hon själv brinner för. Det är fem år sedan nu som hon tog över Läslusen efter Eva Åsing ­Johansson, som drivit butiken sedan 1998.

– Det finns inte så många gamla barnboklådor kvar i dag, en hel del har fått lägga ned. Så Läslusen är med sina 20 år en av de äldsta i landet, kanske till och med den allra äldsta, säger Eija Schüssler.

Även nästa vecka blir det fokus på böcker, inte bara i Uppsala utan i hela världen. Då infaller Världsbokdagen, något som firas hela veckan med bokfest hos bokhandlarna.