Logga in

Beatrice har hittat balansen

Beatrice Johansson spelade hockey i högsta divisionen och jobbade heltid: ett ohållbart, men ack så vanligt, livspussel där kroppen till slut sa stopp.

– Nu känns det bra för det mesta. Men om det har varit stressigt ett tag eller om jag träffat mycket folk, blir jag socialt bakis, säger Beatrice Johansson, hockeylaget Sundsvall/Timrås förra lagkapten och numera spelare i Almtuna IS A-lag.

Vi ses vid Beatrices kontor på Bilia, där hon har jobbat heltid sedan april i år – direkt efter flytten från Sundsvall till Uppsala. Och hon trivs väldigt bra här.

– Men flytten handlade inte om att fly, och inte heller om jobbet eller hockeyn. Det var helt enkelt min sambo som ville till Uppsala, och jag har alltid gillat att testa nya saker.

Hur såg livet i Sundsvall ut?

– Jag jobbade heltid även där, och spelade hockey i högsta divisionen, SDHL, där jag hade en vilodag i veckan. Det fanns även perioder då jag satsade ännu lite mer och tränade på jobbrasterna. Och det är ju ohållbart i längden.

Vad hände?

– Kroppen slutade att fungera. Jag hade ständigt ont i magen, mådde illa och var trött och orkeslös eftersom jag inte kunde äta. Till slut kunde jag knappt se riktigt, fast spelade ändå. Faktum är att jag slutade jobba innan jag slutade spela.

Idag har Beatrice hittat balansen och spelar för att det är kul. Om en match skulle krocka med jobbet, prioriterar hon det senare.

– Det är synd att min situation är så vanlig. Till skillnad från spelare i herrlagen är det tyärr ingen av oss som kan ha hockeyn som enda sysselsättning och klara oss ekonomiskt på det. Då är det lätt att det blir för mycket.

Hur är läget i Almtuna IS?

– Det är ett jättebra lag! Men som det ser ut just nu, och det gäller i hela Sverige, så får damlagen inte riktigt förutsättningarna som behövs för att utvecklas. Klubbar och föreningar måste våga chansa och investera mer för att även damlagen ska kunna växa och bli bra. Det är frustrerande att det är så mycket som sägs och lovas, och hur lite som faktiskt blir gjort, sammanfattar Beatrice Johansson.

Jan Åkerlund, klubbchef för Almtuna IS, menar att damlagets etablering i division 1 är en viktig del av verksamhetens visioner just nu, men att litet intresse och bristande ekonomi är de största käpparna i hjulet för satsningarna.

– Vi är jätteglada över hur bra vårt damlag kämpar på. Och även om damhockeyn tar steg för steg framåt så kvarstår problemet: vi behöver helt enkelt få fler tjejer i unga år att intressera sig för hockey för att det ska kunna bli någon ändring.

helena@uppsalatidningen.se