Logga in

Birdie allt bredare

Birdie har kopplat ihop Uppsalas datorintresserade sedan 1993. Landets äldsta lan har med tiden vuxit till rena festivalen och i år breddas konceptet ännu mer.

År 1993 drog tre högstadiegrabbar på Lundellska ihop ett ”datorparty” i skolans matsal. Det blev startskottet för Birdie, som brukar kallas Sveriges äldsta lan.

Årets Birdie bygger nu för tredje året bo i IFU Arena. Där ska fler än 3 000 datorintresserade besökare – varav fler än 700 lanare – ta del av ett fullmatat program den 30 maj till 2 juni.

– Lan är något som vi redan kan och är duktiga på. I år har vi därför satsat mycket pengar på att utveckla allt runtomkring själva lanet, säger Viktor Knaust som är ordförande i föreningen Birdie och projektledare för årets event.

Birdie 2019 bjuder på allt från konserter till föreläsningar och barnaktiviteter som hoppborg, sockervadd och tivolikänsla.

– Vår Expo har massor av häftiga utställare. Vi har även utvecklat samarbetet med BirdieCon som demonstrerar olika brädspel. En cool kille som föreläser och är en del av vår inkluderingssatsning är Sigurður Bjarki Haraldsson. Han är känd för att spela dataspel trots att han är född med bara två fingrar, tummarna.

– Ett annat arbete som pågår hela tiden inom hela den här kulturen är att få fler tjejer att komma på lan. Där samarbetar Birdie med Female Legends, ett gamingcommunity för tjejer och icke-binära.

Dataspelen och e-sporten är fortsatt viktigt för Birdie. Den stora CS-tävlingen – med 100 000 kronor i prispotten – blir årets främsta publikdragare. Hela Birdie sänds även online och kan streamas i hela världen.