Logga in

Björkegren: ”Sprit och droger tryckte  bort känslorna”

På ytan var Magnus Björkegren en framgångsrik krogentreprenör med flera restauranger i Uppsala.

Nu berättar han hur det destruktiva festlivet gjorde honom allt mer beroende av alkohol, kokain och andra droger.

Det borde ha blivit en lugn kväll med familjen. Magnus Björkegren skulle bara dricka ett glas vin till middagen. Innan han däckade hade han satt i sig två flaskor sprit.

– Den helgen nådde jag botten. På måndagen skrev jag in mig för behandling, säger han.

I många år var Magnus Björkegren en av Uppsalas stora krogentreprenörer. Han har drivit Flustret, Oasia, Skarholmen och många and­ra restauranger i Uppsala.

I dag är han 40 år och vd för Svandammen Förvaltning, företaget som äger fastig­heten Flustret. Alla andra rörelser har han lämnat. Liksom ett halvt liv av missbruk.

– Jag har missbrukat alkohol, kokain … allt. Men alkoholen har varit det grundläggande problemet. Jag har aldrig misskött jobbet eller varit våldsam på fyllan, men när jag väl dricker finns inget stopp.

Fest i krogbranschen

Född och uppvuxen i Nåntuna, i ”en riktig kärnfamilj”, hade han aldrig problem med hemförhållandena.

– Men missbruket gör ingen skillnad på var man kommer ifrån. För mig drog det i gång på allvar när jag var 17 år och hoppade av gymnasiet för att bli kock på en Uppsala­restaurang. I krogbranschen är många ute och festar tre, fyra gånger i veckan. För mig pågick det livet tills jag var 29 år och fick min första dotter.

Då, för elva år sedan, slutade Magnus Björkegren med sprit och droger. Men han fick andra destruktiva beteenden.

– Jag kämpade för att inte berusa mig och började jobba 18 timmar per dygn i stället.

Han startade allt fler restauranger, ”Hade jag för lite att göra drog jag i gång något nytt”. Det slutade med en skilsmässa. Och då började han dricka igen.

– Jag tog vid där jag hade slutat, men ännu värre. På behandlingen har jag lärt mig att det ofta är så. Även om man varit nykter länge så börjar man inte om på noll.

Har alltid sökt kickar

Konsekvenserna blev också värre. Nu var han 35 år och pappa. Snart gifte han om sig och fick en ny dotter. Men missbruket fortsatte.

– Det jag gjorde drabbade jättemånga människor. Ångesten växte, men jag var aldrig i kontakt med mina känslor. Poppade de upp så tryckte jag bort dem med alkohol och andra droger.

När han slagit i botten, den där spritindränkta kvällen för två och ett halvt år sedan, och sökt behandling kunde han se sina problem för vad de var.

– Jag trodde att man skulle få lära sig att hantera alkoholen, men så var det inte alls. Jag fick lära mig att hantera mig själv och förstå att jag har en genetisk sjukdom. Att jag sökt kickar ända sedan jag var liten.

Sedan dess har han inte druckit en droppe.

– Om man fick drömma önskar jag att jag kommit till den insikten tidigare, för den är jävligt befriande. För första gången kan jag njuta av stunden.