Logga in

Bladfat blir snällt skräp

Tänk dig engångstallrikar, krukor och sugrör som du kan slänga på komposten utan dåligt samvete. Uppsalaföretaget Leafymade tillverkar nedbrytbara produkter av blad och strån från Indien.

Säkert har du någon gång, inför ett barnkalas eller något annat stök, känt att engångstallrikar och andra plast- eller pappersgrejer för engångsbruk vore praktiskt. Kanske har du avstått, med tanke på miljön.

Uppsalaföretaget Leafymade anser sig ha hittat en lösning.

– Att äta på blad är en tradition i södra Asien, oftast är det färska bananblad som används som engångstallrikar, säger Suman Mehta, vd och en av tre grundare av Leafymade.

De två andra, Meenu Choudhary och Vinh Hoang mötte han år 2017, som forskare på Uppsala universitet.

– Vår idé var att hitta ett sätt att torka och forma löv till att se ut och fungera ännu mer som tallrikar.

Suman Mehta och Meenu Choudhary kommer ursprungligen från Indien och där finns en typ av blad som de insåg kunde få produkten att fungera.

– Jag kände till regnskogen i Odisha i östra Indien och visste att det fanns ett träd som heter Shorea robusta (salträd, reds anm). Bladens egenskaper gör det möjligt att skapa ett material som tål vätska och är tillräckligt tjockt, säger Suman Mehta.

Sedan starten år 2018 har Leafymade tagit fram flera modeller av tallrikar och skålar gjorda av blad. En annan produkt är krukor av fibrer från kokosnötter och snart lanserar Leafymade även sugrör av sockerrör. Allt helt nedbrytningsbart, utan lim, plast eller andra kemiska ämnen. Bara att slänga på hemmakomposten.

Enligt Suman Mehta har de olika innovationerna en mängd fördelar.

– Vi måste tillbaka till rötterna och traditionerna. Alla måste sluta med engångsprodukter av plast och papper. Många letar alternativ men har saknat vettiga lösningar.

Skulle det gå att odla träden i Sverige?

– Vi har tittat på det. Under den svenska vintern skulle vi inte få några löv men på sommaren kunde vi nog odla fram någon sorts växt som fungerar. På SLU, som är vår investerare och partner, pågår forskning om det. Det bästa vore om vi kunde tillverka våra produkter av lokal växtlighet i hela världen.

Tallrikarna tillverkas av indiska kvinnor. Genom att ha sin produktion i Odisha kan Leafymade ta vara på deras kunskap och samtidigt skapa sysselsättning under bra förhållanden. Utmaningen är nu att göra produktionen mer storskalig.

Kan era tallrikar hota regnskogen, om det blir tillräckligt populära?

– Nej, jag brukar jämföra det med att du dricker te. Du tar några blad till en kopp te men löven växer ut igen. Det är ett tropiskt klimat där blad växer ut snabbt. Vi hotar aldrig ekosystemet.