Logga in

Blod, latex och vitt smink

Med höst och Halloween kommer suget efter att håva in godis i massor utklädd till varulv, häxa, pumpa eller Donald Trump. På Lekia kan stora som små välja och vraka ur ett stort sortiment.

På Lekia i Boländerna har man börjat så smått att förbereda inför halloween. Ägaren Daniel Åhlund och hans team satsar stenhårt på att klä ut sig under denna högtid för att bygga upp stämningen – både i butiken och bland personalen.

– Det är kul att klä ut sig, och det behöver ju inte vara till zombie, spöke eller häxa bara för att det är halloween, utan det går ju lika bra att vara typ prinsessa eller hamburgare, menar Daniel Åhlund och blickar ut över butikens otaliga rader med masker, smink och löshuvuden.

Är det inte svårt att veta hur mycket som går åt?

– Eftersom vi lägger beställningen till leverantören redan i mars är det svårt att förutspå. Men det gäller att kolla av efterfrågan från år till år och vara lyhörd för kundernas intresse. Om vi får höra om någon stor zombiefest till exempel, så köper vi in mer zombiegrejer.

Vilka är det som kommer till er?

– Fler vuxna än barn faktiskt – vi har en rätt bred målgrupp. Det märks även på försäljningen överlag att Uppsala är en studentstad där fester och maskerader pågår året runt.

Och vad är det folk helst vill klä ut sig till?

– Det är fortfarande häxor, zombies och spöken som är populärast, men med mer avancerade och välgjorda sminkningar – där har säkert Youtube en hel del med saken att göra. Blod, latex och vitt smink är riktiga storsäljare hos oss, men just i år verkar folk även lägga mer krut på inredningsdetaljer, sammanfattar Daniel Åhlund.