Logga in

Brand var satanisk salut

Personalen möttes av en syn som tagen från en krigsskådeplats. Detta efter att anrika Sala backe-kyrkan totalförstördes i en anlagd brand 1993. Mordbrännarna var två tonårstjejer som ville hylla satanismen och den ökända Greven.

Vid halv ett-tiden natten till lördag 3 juli 1993 slår en väktare larm om att det brinner i Sala Backe-kyrkan. När brandpersonalen kommer till platsen slår lågorna upp högt i skyn. Branden är mycket svårsläckt. Väggar, bärande konstruktioner och det branta taket totalförstörs i eldsvådan.

– När jag kom dit dagarna efter såg det ut som en krigsskådeplats. Det var stora svarta hål i väggarna och ljuset lös rakt in i kyrkan. Förödelsen var stor. Det kändes bedövligt och tråkigt, säger Nico Psilander, kyrkvaktmästare i Vaksala församling.

Klockor lugnade församling

Då, i juli 1993, arbetade han bara extra som kyrkvaktmästare i Sala Backe. Brandmännen lyckades inte rädda byggnaden, men däremot en del av kyrkans dyrbara inventarier, bland annat altartavlan av Bror Hjorth.

– Den togs ganska snabbt ned från väggen och skickades iväg i säkerhet för restaurering. Men fortfarande i dag kan man se eldens härjningar på den. Den gula färgen har på vissa ställen blivit lite mörkare och flammigare.

Många var oroliga för vad som nu skulle hända. Kommer det att byggas upp en ny kyrka eller inte? Dagen efter branden var mycket vattenskadat och eldhärjat, bland annat fungerade inte elen. Men till slut lyckades ändå klockorna i stapeln komma igång och ringa som vanligt på lördagskvällen klockan 18.

– Då kände kyrkvaktmästarna som jobbade att det var en signal. Det kommer att gå bra. Vi kommer att gå stärkta ur det här, säger Nico Psilander.

Rätt omgående bestämdes att kyrkan skulle byggas upp igen. Den nya kyrkan stod klar till advent 1994.

Hyllning till satanism

Polisen förstod rätt tidigt att branden var anlagd. Dessutom pekade mycket på att det inte handlade om en förslagen pyroman utan mer om ett ”pojkstreck”. Vittnen hade även sett ungdomar röra sig vid kyrkan vid brandtillfället.

–Vi behöver lite mer tid, men vi tror att vi kommer att få tag i dem som gjort det här, sa Jan Sjöquist på Uppsalapolisen till TT dagarna efter branden.

Det visade sig att två 15-åriga flickor låg bakom branden. Med hjälp av spolarvätska hade de tänt på en tidning som sedan placerades mot kyrkväggen. Motivet ska ha varit ”en hyllning till satanismen” och i synnerhet till den norska så kallade ”Greven”.

Många kyrkbränder

– I Norge brann 44 kyrkor under åren 1992–1995. 25 av dessa kunde polisen koppla till den inhemska black metal-scenen. Även i Sverige förekom det under de här åren många anlagda kyrkbränder med satanistiska förtecken och ofta var det unga personer som tände på, säger Per Faxneld, fil doktor i religionshistoria på Stockholms universitet.

Flickorna som tände på Sala Backe-kyrkan dömdes för grov mordbrand och skadestånd på vardera 75 000 kronor till kyrkan och försäkringsbolaget. Enligt Dagens Nyheter kom flickorna från välordnade förhållanden och var tidigare ostraffade.

– Så var ofta fallet med flera av de här kyrkbrännarna under 1990-talet. Ungdomarna kom från ganska stabila hemmiljöer. Bränderna var ofta impulshandlingar som ibland skedde under alkoholpåverkan, men triggades av satanistiska motiv, säger Per Faxneld.

mattias@uppsalatidningen.se