Logga in
Logga ut

"Bussföraren fortsatte köra och vägrade släppa av oss"

Ett tiotal passagerare på en av Uppsalas stadsbussar fick i torsdags en otrevlig överraskning. I stället för att fortsätta rutten som de hade trott så körde busschauffören i helt fel riktning. Först efter cirka tio minuter – och efter att passagerare hotat med att ringa polisen – blev de avsläppta.

Det var vid 15-tiden på skärtorsdagen 29 mars som stadsbuss nummer 11 anlände till busshållplatsen vid Uppsala centralstation. En del av passagerna gick av medan cirka tio personer satt kvar, i väntan på att bussen skulle fortsätta rutten i riktning mot Gottsunda Centrum.

– Först trodde vi att föraren bara tog en alternativ väg, men efter en stund insåg vi att bussen fortsatte helt i andra riktningen, säger en av bussens passagerare till Uppsalatidningen.

Mannen, som vill vara anonym, berättar hur passagerare gick fram till chauffören när de förstod att något inte stämde.

– En äldre kvinna frågade chauffören vad han gjorde men han svarade inte. Efter flera försök frågade han henne om hon ville köra bussen själv i stället. Han var mycket sarkastisk och otrevlig. Kvinnan frågade om han hade blivit galen och han sade åt henne att hålla tyst. Jag frågade också vart vi skulle och han sade en adress jag inte känner till. Jag bad honom att stanna men han bara fortsatte att köra.

Föraren sade till passagerna att han flera gånger sagt åt dem i högtalarna att centralstationen var ändstation för bussen.

– Men ingen av oss hade hört något om det. Det var en blandning av passagerare, från äldre svenska damer till unga par, på bussen så någon borde ha hört det.

Hotade med polisen

Vid det här laget försökte flera passagerare få chauffören att stanna bussen.

– Det var inte förrän en resenär hotade att ringa polisen som chauffören stannade bussen och vi kunde gå av.

Passagerarna blev avsläppta först vid busshållplatsen Mistelgatan Södra, på Fålhagsleden bortom korsningen Tycho Hedéns väg, och på fel sida av Uppsala för resenärerna.

– Han körde i väg snabbt, utan att be om ursäkt eller förklara hur vi skulle återvända till stan. De flesta av oss åkte sedan tillbaka med en annan buss, säger mannen som var skärrad efter händelsen.

Kräver förklaring

När bussen bara fortsatte köra så hade han börjat tänka på terrorattacken i Stockholm.

– Efteråt kände jag mig chockad och arg. Det är ett otroligt beteende från en busschaufför.

Passageraren har varit i kontakt med UL:s kundtjänst och väntade i tisdags fortfarande på en förklaring från företaget.

– Det här är totalt oacceptabelt. Det borde även vara olagligt att köra iväg med personer mot deras vilja. Jag kräver en förklaring från UL, säger mannen som nu överväger att polisanmäla bussbolaget för olaga frihetsberövande.

UL utreder

UL ser allvarligt på passagerarens anmälan och utreder nu ärendet.

– Som händelsen beskrivs av kunden så är det helt oacceptabelt, säger Sture Jonsson, pressansvarig på UL.

Enligt UL är det viktigt att busschaufförens tydligt informerar resenärerna om bussen inte följer sin normala rutt.

– Om man har satt in en extrabuss som bara kör en del av sträckan så är det jätteviktigt att informera de som är ombord att bussen inte fortsätter. Om det är så här många passagerare kvar så borde inte föraren kunna missa det. Vi har skickat uppgifterna vidare till Gamla Uppsala Buss som är arbetsgivare för bussföraren. Vi vill ha en redogörelse och förklaring säger Sture Jonsson.

Har annan version

Jonas Skovgaard, vd på Gamla Uppsala Buss, har ännu inte själv hunnit prata med busschauffören men säger att denne har en annan version av händelseförloppet.

– Bussen det gäller var en förstärkningsbuss som kör till centralstationen och sedan återvänder till startstationen (Allianshallen, reds anm) för att köra turen igen. Enligt föraren har han informerat alla ombord om att turen vänder och kör tillbaka. Det rådde heller ingen språkförbistring, utan enligt föraren talade personerna ombord svenska. Han säger att han varit tydlig med att bussen ska vända. Där står alltså ord mot ord. Sedan blir det liv på bussen och då släpper han av folk.

”Borde ha reflekterat”

Borde han inte ha märkt att folk var kvar på bussen?

– Jo, det gör han naturligtvis. Då tror han att de vill åt andra hållet, trots att bussen inte stannar vid några hållplatser på vägen tillbaka. Där borde han ha reflekterat över att så många satt kvar. Där blev det tokigt, kan man säga. Men enligt honom har han informerat resenärerna om att bussen ska vända.

Enligt en passagerare stannade han inte förrän någon hotade med att ringa polisen?

– Jag kan inte kommentera det. Men han stannade ju till sist, säger Jonas Skovgaard.

Hur går ni vidare med det här?

– Vi pratar med föraren och lyssnar på hans version.