Logga in
Logga ut

C3 – en säker affärssuccé

På kort tid har C3 Konsult etablerat sig som säkerhetsexpert. Företaget, med säte i Uppsala, anlitas av det svenska försvaret för hjälp med förberedelser både på hemmaplan och i konfliktländer.

På tre år har C3 Konsult ökat omsättningen med 765 procent till 29,6 miljoner kronor. Företaget är expert inom ledningssystem och logistik och utsågs i december av tidningen Dagens Industri till Uppsala läns Gasell, vilket tilldelas det företag som växer snabbast. Grundat år 2013 har C3 (en Nato-akronym för ”Command, Control, and Communications”) sitt säte i Uppsala och kontor i bland annat Enköping och Stockholm. Verksamheten äger rum i hela världen.

– Vi har bland annat hjälpt till att etablera den bas som Försvarsmakten har i Mali för sin FN-insats. Där jobbade vi med logistiken och kunde bidra med kompetens inom drivmedelsförsörjning, hälsoskydd, vatten och sådana saker, säger Christopher Ekström, grundare och affärsområdeschef för C3 Konsult.

Merparten av arbetet sker annars på ett planeringsstadium, det handlar om ”mer papper än teknik” som han säger.

– Det är inte vi som står och skruvar i elskåp och installerar brandväggar. Oftast bistår vi under de förberedande delarna av ett projekt. Vi gör analyser och riskbedömningar.

Arbetet är omgärdat av en hel del sekretess och Christopher Ekström väger sina ord när han beskriver verksamheten.

– Just nu jobbar vi med hur olika försvarsmakter kan koppla ihop sina ledningssystem. När till exempel Sverige hade sin insats i Afghanistan så behövde information utbytas mellan de olika länderna som hade styrkor på plats. Det kan handla om underrättelseinformation eller geografiska positioner för var personal och flygplan befinner sig.

Tidigare arbetade han med liknande saker för Försvarsmakten på Högkvarteret i Stockholm. När han startade eget tog han med sig flera andra försvarsanställda. Att plocka med sig kompetens och sedan sälja tillbaka den var inte enbart uppskattat, medger han.

– Men vi konsulter är sällan särskilt omtyckta, någonstans.

Vad är nyckeln till att ni vuxit så snabbt?

– Det här ligger rätt i tiden, i och med att man i Sverige för första gången på 30 år börjar prata om att öka försvarsanslagen. Men den största anledningen är att vi har samlat in väldigt duktiga människor som brinner för verksamheten.

Påhittiga ledare som Putin och Trump ger ett spänt säkerhetsläge i världen, skapar det bra affärsmöjligheter för er?

– Nja (skratt), det vore väldigt cyniskt att uttrycka det så. Det svenska försvaret har varit väldigt eftersatt i 15–20 år, därför har man mycket att ta igen när säkerheten nu behöver höjas.