Logga in
Logga ut

”Dagens samhälle är skrämmande”

Vad handlar alla skjutningar i Uppsala om? Vad har gängen att göra med bilbränderna?

Uppsalatidningen träffar Josef från Gottsunda för att förstå mer. Efter ett liv som kriminell försöker han nu börja om – samtidigt som han ser situationen i Uppsala som värre än någonsin.

– Min kompis fick en pistol i ansiktet när han sade åt några grabbar att sluta röka i trappuppgången. De yngre har inte ens respekt för oss äldre kriminella, säger Josef.

Han är i 45-årsåldern och uppvuxen i Gottsunda där han levt större delen av sitt liv. Josef har sedan unga år varvat narkotikahandel, indrivning och annan tung ­kriminalitet med perioder på olika anstalter.

– Redan i tonåren började jag både sälja och bruka heroin. Många av oss Gottsundagrabbar hade fått stryk hemma, vi hade machoideal och det kriminella blev en identitet.

In och ut på anstalt

Redan i 20-årsåldern insåg han att det fanns något annat, ett bättre och lättare liv utan brott.

– Jag klarade mig något år innan jag trillade dit igen. Man kunde inte bjuda ut tjejer eller ha en bil utan att ha pengar. Och så fortsatte det – in och ut i häkte, fängelse och behandlingshem.

Trots allt som han har sett sedan 1990-talet upplever Josef att läget i dag är mer kritiskt än någonsin.

– Dagens samhälle är skrämmande. Att få tag på en pistol är jättelätt och om den är använd eller inte skiter ungdomarna i. Handgranater, sprängdeg, allt det där finns nära till hands. Och om du skjuter någon så får du respekt. Det finns ingen heder längre, om du sköt någon utan anledning förr i tiden så fick du problem. Andra gäng kunde sätta böter på dig. Nu är det anarki. Om det fanns en maffiamentalitet förut så är det som ett psyksjukhus nu.

Kall stämning

Han säger att attityden på gatan har blivit allt hårdare. Vanliga slagsmål blir mer sällsynta när folk drar vapen direkt.

– De skjuter varandra för en femma röka. Och drogerna gör allt ännu värre.

Narkotikan blir allt vanligare, omsätter otroligt mycket pengar och har en farlig effekt på alla inblandade.

– På min tid var det mest hasch och heroin som gällde. Det gör folk passiva och lugna. I dag går alla på kokain och bensodiazepiner. Det gör att de går igång, deras moral försvinner och alla ska leka Scarface. De vaknar upp i häktet med blodiga händer och vet inte vem de har huggit eller skjutit.

Hela situationen, med grövre våld och värre droger, gör att även de kriminella mår uselt.

– Många yngre grabbar som jag sett växa upp är inte samma personer längre. De var fina killar men är som besatta nu. Jätteberoende av kokain. Deras personlighet blir helt ond. De springer runt med skottsäkra västar och vill inte ha vapen egentligen men känner att de måste ha det för att försvara sig.

En föreställning som Josef vill dementera är att stenkastning och bilbränder sker som hämnd för polisinsatser mot kriminella i området.

– Det stämmer inte. Självklart gör polisen tillslag, det är en del av spelet. Men jag har aldrig hört talas om att vi äldre har sagt åt någon att elda bilar. Tvärtom, vi blev förbannade om någon gjorde så att polisen kom hit.

Ser du någon lösning på allt det här?

– Myndigheter måste lyssna på folk. Polisen måste strypa tillgången till vapen. Och dagens föräldrar måste förstå att de är del av samhället och kan göra nytta. Det här med Gottsundamammorna är jätte­positivt men ungdomarna lyssnar ännu mer på papporna.

Sedan en tid är Josef aktiv inom Kris Uppland, där han hittat gemenskap och fått hjälp att hålla sig undan droger och brott.

– Det finns inte många jobb för någon med min historia men Kris har hjälpt mig väldigt mycket. Nu vill jag hjälpa dem med att nå ut till ungdomar i Gottsunda. Alla vet att det inte finns någon framtid i det de gör men de vet ingen väg ut.

Förbereder Krisinsats

Kris Uppland drivs av före detta kriminella som valt ett drogfritt liv på rätt sida om lagen. Sedan starten har föreningen arbetat aktivt med föreläsningar på bland annat skolor, om sådant som utanförskap, gängbildningar och brottslighet.

Nu står Kris Uppland i startgroparna för en insats särskilt riktad mot ungdomar i Gottsunda.

– Vi ser gärna ett samarbete med skolor eller kommunen, säger ordförande ­Johan Enander.

Kris planerar ett tvådelat arbete, dels mot redan kriminella och dels mot vanliga skolungdomar.

– Det är alltid mycket enklare att förebygga än att påverka dem som redan är inne i kriminaliteten. Många gånger kan man se redan på skolgården vilka som riskerar att hamna snett. Men vi vill även erbjuda alternativa vägar för dem som till exempel är gängmedlemmar. Vi vill ge alternativ, inte pekpinnar. Många av oss har erfarenhet av det livet och vet vad vi ­pratar om, säger Johan Enander.

Vilka alternativ kan det vara?

– Precis vad som helst, vi kan hjälpa ungdomar att komma tillbaka till skolan, till utbildningar eller jobb. Och inte minst med att hitta fritids­intressen.

Fotnot: Josef heter egentligen något annat.