Logga in

Dataspelandet sabbade studierna

Uppsalastudenten Per, 26 år, är en av många unga killar som fastnat i ett dataspelsberoende. I hopp om att få ordning på sitt liv och klara av sina studier går han nu i terapi.

Under hela skoltiden lade Per mycket tid på dataspel. Han har spelat allt från shooting till strategispel. Efter att han började naturprogrammet på gymnasiet eskalerade spelandet. Enligt Per var det två faktorer som bidrog till detta – han gillade inte hur skolan lärde ut saker och han kände sig utanför.

– Jag var ofta stressad och fick utslag i ansiktet, hade svårt att sova och var ofta på dåligt humör, berättar han.

Något år efter gymnasiet började Per studera datavetenskap på universitetet. Han var då inställd på att klara studierna, men på grund av spelberoendet kom han ofta trött till skolan och hade svårt att koncentrera sig. Problemen har lett till att han hoppat av programmet tre gånger.

– Det blev svårt att skilja spel och studier åt när man hade dem på samma burk, säger han.

Hur mycket spelade du som mest?

– Tänk ett heltidsjobb mellan 8–17, det räcker inte. Det enda man behöver göra utöver spelandet är att äta och sova.

För att få ordning på sitt liv beslöt sig Per i augusti att börja med den behandling som Uppsala spelberoendecentrum startat. Efter fyra träffar med sin terapeut spelar han fortfarande, men terapin har ändå hjälpt honom att hantera sitt beroende.

– Främst har jag fått någon att prata och via KBT har jag fått en bra bild av orsakerna till mitt beroende, säger han.

robin@uppsalatidningen.se

Fotnot: Per är ett fingerat namn.