Logga in

Dataspelsberoende ett växande problem

Allt fler riskerar att bli beroende av dataspel. Därför har Uppsala spelberoendecentrum nu startat en ny behandling.

– Vi planerar även en gruppbehandling för personer med dataspelsberoende, säger Ewa-Karin Ottosson, vd för Uppsala spelberoendecentrum.

Den nya behandlingen av dataspelsberoende startade i augusti och riktar sig till vuxna och minderåriga, tillsammans med vårdnadshavare. I behandlingen används bland annat metoder från KBT, Kognitiv beteendeterapi, och Motiverande samtal.

Just nu går tre personer på behandling för sitt dataspelsmissbruk, men enligt vd:n för Uppsala spelberoendecentrum, Ewa-Karin Ottosson, ska behandlingen utvecklas.

– Vi planerar även att starta upp en gruppbehandling för personer med dataspelsberoende, säger hon.

Statistik saknas

I dag finns varken någon regional eller nationell statistik över hur utbrett dataspelsberoende är. Men enligt professorn och dataspelsforskaren Anders Tengström är problemet utbrett.

– Det är många föräldrar som har svårigheter med barn som hela tiden vill sitta vid datorn, säger han.

Turbulent tid

Han påpekar också att tonårstiden kan vara en turbulent period för många, där det är lätt att fasta i saker.

– En del av ungdomarna kommer ur sitt dataspelande när de blir äldre, men vissa fastnar i det och då kan man tala om ett beroende, säger han.

Prata med barnen

Då dataspelandet ofta ger upphov till konflikter inom familjen råder Anders Tengström föräldrar att i ett tidigt skede prata med sina barn om deras datoranvändande.

– I dag använder alla barn datorer för skolarbete och fritidsaktiviteter, men användandet måste ske med måtta, säger Anders Tengström.

Under den nationella konferensen "Drogfokus 2016" håller Uppsala Spelberoende en föreläsning med professor Anders Tengström om dataspelsberoende.