Logga in
Logga ut

De patrullerar för ett tryggt Gottsunda

Nära 100 ingripanden har de kommunala ordningsvakterna hunnit med sedan de i juni började patrullera delar av Gottsunda.

– Vi jobbar hårt med att få bort supandet i parkerna, säger Micael Larsson, chef för All-bevakning AB som sköter patrullerandet.

Uppsalatidningen hänger med när Micael Larsson och hans kollega Johan Karlsson inleder sin dagliga patrullering i det så kallade LOV 3-område som ordningsvakterna får patrullera. Det omfattar Gottsunda centrum med områdena kring Treklangen samt Lina Sandells park och Stenhammarsparken.

– Vi går cirka en mil varje pass, ibland blir det lite mer. Rekordet ligger på drygt tre mil, säger Micael Larsson.

Just den här dagen patrullerar vakterna mellan klockan 13 och 17. Tjänstgöringen omfattar alla eftermiddagar och kvällar i veckan och passen är alltid fyra timmar långa, men tidpunkterna för start och avslut kan variera.

– Genom att vi ronderar så mycket i området vänjer sig folk vid att se uniformerade personer. Vi hoppas att de boende ska inse att vi är här för att skapa trygghet, inte för att något allvarligt hänt. Vi jobbar mycket med att skapa relationer.

Hur har responsen varit hittills?

– Väldigt positiv. Folk i området kommer gärna fram och pratar med oss. Vi har lärt känna flera av dem nu, inte minst ungdomar, säger Johan Karlsson.

Ska minska supandet

En del av de äldre ungdomarna samlas ibland i gäng i centrum, vilket kan leda till problem.

– Det kan uppstå en del tjafs då, men vi har inte varit med om några allvarligare incidenter, säger Micael Larsson.

Ett mål för ordningsvakterna är att minska supandet i Gottsundas parker.

– Det är jättemånga som dricker där. Vårt mål är att få bort supandet på allmänna platser där ju barn ofta leker. Ser att vi några sitter och dricker så går vi dit och häller ut ölen för dem. Om och om igen.

Både Micael Larsson och Johan Karlsson upplever att droghandeln minskat i Gottsunda.

– Den har gått ned kraftigt efter polisens tillslag, menar Micael Larsson.

Nöjda poliser

I höjd med Stenhammars väg stannar en polisbil till. Två poliser kliver ur och börjar prata med Micael Larsson och Johan Karlsson.

Ingen av poliserna vill uppge sina namn, men båda intygar att de tycker systemet med ordningsvakter är bra.

– Det är en klockren satsning. Det har definitivt bidragit till att det blivit lugnare i stan, både i city och här, säger en av dem.

Nära samarbete

Polisen och ordningsvakterna har också ett mycket nära samarbete, vakterna ger exempelvis dagliga rapporter till poliserna.

– Vi rapporterar också kontinuerligt till kommunen och till socialen. Vi rapporterar om vi ser klotter och skadegörelse och vi kan ge indikationer om ungdomar som behöver stöd för att inte hamna snett.

Under den dryga timme som Uppsalatidningen följer med ordningsvakterna är allt lugnt.

– Gottsunda är ett jättefint område! Nu görs det också väldigt mycket på olika håll för att få bort det som är dåligt. Jag är helt övertygad om att det går att få bort stämpeln som utsatt område, säger Micael Larsson.

 
 
  • Mest lästa