Logga in
Logga ut

De visar vräkt kollegas verk

Uppsala konstnärsklubb drar sitt strå till stacken för att bistå keramikern och kollegan Paula von Freymann. Lördag 21 oktober invigs en utställning i Å-huset med ett stort urval av hennes fat, skålar, vaser och skulpturer.

– När vi hörde talas om Paulas svåra situation, att hon blivit vräkt och att mycket av hennes keramik fraktats bort av kronofogden, kände vi att vi måste agera. Nu ordnar vi den här utställningen som vi hoppas kan inbringa lite pengar åt henne, säger Teymor Zarre, en av de medlemmar i konstnärsklubben som tagit initiativet till utställningen.

Tydligt exempel

Han tillägger att villkoren för konstnärer rent allmänt är mycket tuffa och det gäller särskilt på äldre dagar.

– Paulas exempel visar tydligt hur illa det kan gå.

1 november arrangerar klubben ”Samtal pågår”, ett program där bland andra musikern Coste Apetrea och Teater Blanca.

– Vi har haft sådana här arrangemang tidigare med lite olika teman. Men den här gången väljer vi att fokusera på det som hänt Paula von Freymann och på villkoren för konstnärer i allmänhet, säger Petal Joan Roberts, som också varit med och initierat utställningen.

Auktion också

Utställningen i Å-huset pågår till den 5 november. De två sista dagarna kommer det att hållas auktion på de kvarvarande alstren. Allt i syfte att få in så mycket pengar som möjligt.

Det som ställs ut nu är ett drygt 100-tal av hennes verk i stengods, med såväl ­abstrakta som figurativa mönster, exempelvis avtryck av växter men även kretskort, mobiltelefoner och andra exempel på det hon kallat ”framtidens fossiler”.

inger@uppsalatidningen.se