Logga in

Den milda jakten på lokatten

Våra enda vilda kattdjur fortsätter att fascinera – och väcka debatt. När länsstyrelsen stoppade jakten på lodjur under år 2019 höjdes genast röster som i stället vill minska stammen. Nu pågår en ny inventering av länets lodjur och samtidigt arrangerar Bio­topia lodjursspårning för nyfikna Uppsalabor.

I 15 år hade Jonatan Borling följt spåren av lodjur utan att få syn på något. Som djurvetare och rovdjursexpert hade hans arbete till stor del kretsat kring vilda kattdjur, bland annat pumor i Brasilien, snöleoparden i Indien och det svenska lodjuret.

– Ironiskt nog så var det lodjuret som jag fick vänta längst tid på att se i det fria med egna ögon. De är ju nattaktiva och himla svåra att få syn på. Så en dag i fjol stod det där i ett skogsbryn ett par mil väster om Uppsala. En lodjursmamma med två ungar som lekte framför henne. Det var en fantastisk känsla, säger han.

På lördag och söndag leder Jonatan Borling de lodjursspårningar som Biotopia arrangerar för betalande allmänhet.

– Intresset är jättestort, säger Emil V Nilsson, verksamhetsutvecklare på Biotopia.

– Den senaste tiden har det pratats mycket om lodjuren och röster har höjts för att minska miniminivån i länet. För vår verksamhet är det givetvis bra med ett rikligt antal lodjur.

Nyligen beslutade länsstyrelsen att inte tillåta licensjakt på lodjur under år 2019. Mängden lodjur i länet når inte den nivå som Naturvårdsverket och viltförvaltningsdelegationen satt som miniminivå. Där det skulle ha behövts bekräftade observationer av minst 12 lodjursfamiljer nådde Länsstyrelsen till slut antalet 11,5.

– Vi har inte sett någon drastisk minskning och det finns inget som tyder på att lodjuren i länet är hotade. Men vi ligger på en miniminivå, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Med tanke på den nya lodjursinventering som pågår till den 28 februari uppmanar han alla som gör lodjursobservationer att tipsa länsstyrelsen, helst via sajten/appen Skandobs.

För ett år sedan skrev tidningen om Jenny Wallberg och hennes familj i Skogstibble. De hade på kort tid blivit utsatta för ett par angrepp från lodjur som hoppat över höga stängsel och haft ihjäl totalt sju getter och ett får. Jenny Wallberg och hennes sambo Erik Lundborg köpte in två lamadjur för att vakta boskapen på tomten.

Sedan dess har många läsare undrat hur det gick för lama- och lodjuren i Skogstibble.

– Vi har inte haft några fler lodjursbesök. Det är svårt att veta om det beror på lamadjuren men efter att de kom hit så har det varit lugnt, både här och på de andra gårdarna i närheten, säger Jenny Wallberg.