Logga in

Destillerade drömmar

Med Uppsala Destilleri vill Magnus Johansson förverkliga sin dröm om en lokalproducerad whisky. Men vägen dit visades sig längre än han hade anat. Under tiden har han hunnit lansera sin egen gin, vodka, rom och absint.

I lantliga Ströby, en knapp mil väster om Uppsala, är en tidigare grisfarm numera hotspot för stans produktion av rusdrycker.

– Vi brukar kalla det här för ”dryckesbyn”, säger Magnus Johansson som driver Uppsala Destilleri på gården där även öltillverkarna Jackdaw Brewery och Brasstacks Brewing Company har sina högkvarter.

– Vi hjälper och lånar grejer av varandra och har faktiskt planer på att göra ett ”Ströby brännvin” tillsammans.

Om mängden mikrobryggerier för öl ökat dramatiskt de senaste åren så är Magnus Johansson med sitt spritdestilleri – Uppsalas första i modern tid – fortfarande en udda fågel.

– Jag hade en liten vinimportfirma med kompisar och ville göra något eget. En vingård lockade inte. Däremot har jag alltid älskat råheten och styrkan i whisky.

Ambitionen är att använda enbart lokala råvaror till whiskyn. Men det visade sig svårt.

– Vattnet och mäsken är från gården. Jästen odlar jag här. Däremot har jag inte tid att torka ett ton malt, och att skicka kornet till mälterier kostar mycket och kräver stora kvantiteter. Men det är på gång, längre fram i tiden.

Just tid är något som det också går åt en hel del av vid whiskytillverkning. Bara att få tillstånden för att producera och hantera sprit tog ett år. Tillverkningen, som kom i gång år 2016, är långt ifrån okomplicerad och sedan måste drycken lagras i tre år för att ens få kallas för whisky. Snabbt insåg Magnus Johansson att han var tvungen att tillverka annan sprit för att få in pengar i företaget.

– Så fort jag fick tillstånden var det bara att köra. Först kom gin in i bilden för det kunde jag sälja direkt efter destillationen.

Sedan dess har det även blivit rom, vodka och absint i samma serie, kallad ”Mad Distiller”.

Är det du som är den galna destillatören?

– Det blev nog så när gubben på flaskan designades. Jag insåg direkt att konstnären hade mig i åtanke. Sedan kan man ju känna sig lite halvgalen när man går här och pysslar.

Helt nyligen lanserade han den senaste egna produkten, ”Grape Gin”. Produkterna finns som lokalt sortiment eller beställningsvara på Systembolaget.

Samma kalla torsdagsförmiddag som vi träffas har det gått exakt tre år sedan hans första whiskyfat började lagras. Whiskyn är alltså klar för provsmakning, vilket ska ske följande dag under högtidliga former.

– I morgon ska vi sätta oss 16 pers och testa den. Jag tänker inte tjuvsmaka innan (skratt).