Logga in

Distingsveteraner med sött i krukorna

I början av februari kommer knallar från Sveriges alla hörn för att sälja sina varor på den anrika Distingsmarknaden – ”Syltkrukan” är marknadsveteranerna från Månkarbo.

Distingsmarknaden har under flera århundraden varit en av Uppsalas – och kanske till och med en av Sveriges viktigaste marknader. Varje år i början av februari strömmar fortfarande knallar från hela Sverige till Vaksala torg för att slå upp sina marknadsstånd och erbjuda allt från handgjorda smycken till hemrökta korvar. Eller sylt, saft och honung, som marknadsveteranerna från Månkarbo.

– Vi har varit med sedan 1989 så det blir ju 30 år i år, konstaterar Per Wetterholm, vd för familjeföretaget ”Syltkrukan”, som i skrivande stund befinner sig på Hindersmässan i Örebro.

Syltkrukan har både butik och kafé, och produkterna finns även att köpa hos en rad återförsäljare. Men enligt Per Wetterholm är det marknaderna som är den viktigaste delen.

– Vi har ungefär 200 marknadsdagar per år, så det blir upp mot 80 procent av vår försäljning. Vi åker mest runt i olika mellansvenska städer, men vi har återkommande kunder från hela landet som söker upp oss och kommer för att storhandla på plats.

Beskriv Distings­marknaden!

– Lokalt, centralt och ofta massor av kunder – just på Distingsmarknaden säljer vi riktigt bra eftersom många vet vilka vi är. Förutom det så är stämningen jättefin, och man hjälper varandra mellan marknadsstånden. Ända sedan start har vi haft samma ”granne”, tillägger Per.

Något som du minns särskilt efter alla år?

– I februari kan det ju vara både soligt och vindstilla, men även väldigt kallt. Ett år var det –29, så jag satt i bilen med full värme på och gick ut när jag såg kunderna närma sig. Marknader är ju överlag väldigt väderberoende, men vi har aldrig någonsin ställt in på grund av vare sig kyla, regn eller blåst.

Är knalle-livet slitigt?

– Förutom på just Distingsmarknaden, bor vi oftast på hotell när vi åker runt numera – vi vill ha det bekvämt och få en ordentlig frukost så man står sig ett tag. Men ja, eftersom man står ute året om, ofta från tidig morgon till kväll, så tycker nog många att det är för slitigt. Vi har ju märkt att knallekåren minskat över åren.

Distingsmarknaden nu jämfört med 1989?

– Vi säljer mer och får bättre platser än när vi började – man jobbar sig liksom in i marknaden ju längre man är med. Men det är fortfarande lika kul – det bästa med marknadslivet har ju alltid varit att få träffa kunderna och få direkt respons.

helena@uppsalatidningen.se