Logga in
Logga ut

Eldare kan ligga pyrt till

Polisen har i sommar blivit nedringd av oroliga Uppsalabor. Orsaken: Många har brutit mot eldnings- och grillningsförbuden.

– Sommaren har varit extrem på många vis, säger Lisa Sannervik, talesperson för polisregion Mitt.

Flera bränder i sommar tros ha orsakats av att någon brutit mot eldningsförbudet. Den extrema torkan gjorde att länsstyrelsen i Uppsala redan i maj införde eldningsförbud och periodvis har det även varit förbjudet att grilla. Men det är inte alla som lyder direktiven som regleras i ordningslagen.

– Många oroliga har ringt till oss och berättat att de sett hur folk eldar trots att det inte är tillåtet. Vi har åkt ut på vissa av dessa larm, men har inte kunnat åka på alla eftersom även den övriga verksamheten ska fungera, säger Lisa Sannervik.

Vad gör ni om ni kommer på någon som eldar eller grillar trots förbuden?

– Då släcker vi genast elden och man får faktiskt inte grilla klart först. Sedan kan en förundersökning inledas, till exempel om oaktsamhetsbrott, allmänfarlig ödeläggelse eller i riktigt allvarliga fall även mordbrand.

Dryga dagsböter

Att grilla eller elda är ett brott mot ordningslagen och kan resultera i dryga dagsböter. Tingsrätten bestämmer boten som baseras på inkomsten och tidigare i veckan åtalades en man i Skåne misstänkt för att ha grillat under rådande förbud. Han riskerar böter på upp emot 20 000 kronor.

Ringa till polisen

Om brand uppstår handlar det om allmänfarlig vårdslöshet vilket kan ge dagsböter eller sex månaders fängelse. Är brottet grovt riskerar man att dömas till två års fängelse. Just nu är det eldningsförbud i länet, men man får grilla på den egna tomten.

– Om man ser någon som eldar trots detta ska man gå fram och påpeka att det råder eldningsförbud och att man ber vederbörande att släcka elden. Om personen inte gör det ska man ringa till polisen och anmäla detta, säger Lisa Sannervik.