Logga in
Logga ut

Elever larmar om narkotika

Möjlighet för skolorna att drogtesta eleverna. Och narkotikaundervisning på schemat. Det efterlyser fem skol­elever som bjöd in Uppsalas politiker till debatt om ökande droganvändning bland unga.

Terminsstarten närmar sig för Uppsalas skolungdomar. Några som har haft ett ovanligt lov är Valter Bodén, Oliver Möller Forastieri, Mohammed Ahmed, Hamza Hokan och Nelly Andrea Busingye. De har sommarjobbat på Barnombudet i Uppsala med att lyfta en samhällsfråga som de brinner för.

– Narkotika är ett stort problem för det har blivit så vanligt i skolan. Jag har sett själv hur några brukade gå i väg på rasten och röka på. Sedan kom de tillbaka och var helt konstiga resten av dagen, sade Valter Bodén som liksom de andra i gruppen ska börja gymnasiet nu.

”Vad vill ni göra?”

I torsdags hade eleverna bjudit in Uppsalas politiska partier på debatt. Deltog gjorde Asal Gohani (S) och Stefan Hanna (C). Oliver Möller-Forastieri öppnade med en fråga:

– Av eleverna i årskurs 9 säger 6–7 procent att de har testat droger, hur ska ni sänka den siffran?

– Jag tror på nolltolerans. Framför allt ska man straffa dem som säljer. De som tjänar stora pengar på andras svaghet, sade Stefan Hanna.

Knark på schemat

Förebyggande åtgärder är viktigast, ansåg Asal Gohani:

– Man måste försöka stoppa införseln av narkotika och öka polisnärvaron i samhället. Jag tror också att det är viktigt att prata om droger men tyvärr betyder inte alltid mer information att problemet försvinner, sade hon.

Eleverna ansåg också att skolan borde kunna drogtesta misstänkta skolelever. Hur såg politikerna på den möjligheten?

– Man kan se drogtester som en inskränkning av integriteten. Jag tror mer på kommunala insatser som att utbilda anställda, påverka attityder och förebygga, sade Asal Gohani.

Stefan Hanna var mer positiv:

– Det finns anledning att hörsamma socialförvaltningen som vill ha en direktkontakt med skolorna om sådana här saker. I dag måste målsman godkänna att en elev ska drogtestas men problemet är att en del föräldrar inte bryr sig, sade han.

Eleverna avslutade med en önskan om att information om narkotika ska vara obligatorisk i skolan, som en del av samhällskunskapen. I dag är det upp till skolorna själva hur de vill arbeta drogförebyggande. Politikerna såg också fördelar med drogkunskap i läroplanen men förklarade att ett sådant beslut måste fattas på högre politisk nivå.