Logga in

Elvira tar 90-talet tillbaka till Uppsala

En 90-talsvåg rullar in över Uppsala, och ett av dåtidens hetaste evenemang lever upp på nytt: Elvira Rejment arrangerar Katterocken 2.0.

Inne på Katedralskolan är det full fart. Några är redo för lektion, andra har just satt sig för en tidig lunch i matsalen där sorlet är högt och doften av korv och mos ligger tät. Elvira Rejment, som går andra året på Naturprogrammet, upplyser om att det faktiskt var här som den första och andra upplagan av Katterocken ägde rum i slutet av 80-talet, innan evenemanget vandrade vidare till studentnationerna där man fortsatte att skapa en scen för alternativa Uppsalaband fram till 1996. Själv är Elvira Rejment född 2001, och trots att hon saknar personliga minnen av tiden bland annat som ackompanjerades av hårdrock, punk, synth, jazz, plyschdisco, är hon en av dem som axlat ansvaret för att få Katterocken att leva upp på nytt. Startskottet går på Grand 12 april.

– Min mamma var involverad i slutet av Katterocken, och föreslog halvt på skämt att det kanske kunde vara något att ta tag i igen – jag nappade direkt och tog med mig det till utskottet i elevkåren. Och här är vi nu.

Du som inte upplevde 90-talet själv, hur har du hittat inspiration till att återskapa ett musikfenomen som Katterocken?

– Scenmässigt kommer det såklart bli annorlunda, men det är fortfarande fokus på alternativa band bestående av gymnasieelever. Jag har även läst på om hur Katterocken startade, vilka som var inblandade och hur de gjorde för att få det såpass stort som det var – ett tag var det ju en av Sveriges största inomhusfestivaler. Men överlag är det faktiskt mycket av 90-talet som är tillbaka – många här på skolan har till exempel kläder och frisyrer inspirerat av både 80- och 90-tal, säger Elvira och pekar på sin egen "scrunchie" som hon har runt handleden.

De som var med, de vet. Den stora, ofta färgglada, hårsnodden prydde var och varannans tuperade eller våfflade hår back in the days – ett attribut som tagit sig tillbaka med full styrka.

Vad är 90-talsmusik för dig?

– Lite mer oslipade poplåtar, men även rock, punk och grunge, säger Elvira Rejment.

Hon gillar att lyssna på musik, men erkänner att det hon verkligen brinner för är att arrangera och projektleda evenemang som det här. Stödet och uppskattningen har från början varit stort, likaså intresset för att uppträda på denna nygamla musikscen.

– Det är skönt att få bekräftelse att det man gör är bra. Och vi har verkligen fått värdefull hjälp – framför allt av de som var med när det startade.

Johan Pelling är en av dessa. Han gick själv i gymnasiet och spelade i band när allt drog igång 1988.

– Vi var ett rätt stort gäng där alla liksom hade något de var riktigt bra på – från ljud till marknadsföring. Så nivån var hög. Och eftersom så många band var engagerade, hade vi även stor publik från start.

Hur känns det att någon tagit initiativet att dra igång festivalen igen?

– Jag blev himla glad när Elvira hörde av sig, och såklart lite nostalgisk över alla fina minnen som kom tillbaka – jag började direkt gå igenom lådor där jag sparat gamla affischer, reklam och t-shirts som vi tryckte upp och sålde.

Hur var musik- och nöjeslivet i Uppsala på 80-90-talet?

– Många band och olika garagespelningar, men ett tydligt begränsat nöjesliv i övrigt för dem som inte var gamla nog för att ha kårleg och kom in på nationerna. Det var i och för sig just därför vi lyckades fånga upp en så stor målgrupp.

Tror du att det kan bli lika stort igen?

– Det går inte riktigt att jämföra med en helt annan tidsanda där bandkulturen var så stark. Men det finns goda förutsättningar eftersom grundtanken är så bra!